Savetnica

Pozdrav! Prošle godine sam upisala Filološki fakultet i upala na budžet. Shvatila sam da me to ne zanima i da bih želela da studiram arhitekturu. Da li je moguće da budem na budžetu na arhitekturi, ako se ispišem sa Filološkog i naravno osvojim odgovarajući broj bodova na prijemnom, ili moram prvu godinu da budem na samofinansiranju?
Imam nekoliko pitanja za Vas, ali za dva različita područja. Nadam se da Vam ne smeta. :) Kakva sve zanimanja postoje u pozorištu i kakvo je obrazovanje za koje potrebno? Npr, interesantan mi je posao inspicijenta. Kako se to postaje? :) Drugo, mnogo volim kuvanje i mislim da bih bila vrlo uspešna! Uhvatim sebe kako pevušim s osmehom na licu svaki put kad bih nešto spremala. No, nemam srednju kuvarsku školu (završila sam ekonomsku 2016.), pa sam mislila da završim kurs na Akademiji Oxford u Novom Sadu. S obzirom da je u našoj zemlji presudno iskustvo i većinom diploma, pomalo sam nesigurna. Doduše, ne dam da me to obeshrabruje, ali svakako ne želim da lažem sebe. Što se konkretno kuhinje tiče, naginjem ka kineskoj (velika želja mi je da odem u Kinu), ali me i svaka druga jako interesuje i raduje! :) Moja neka maštanja i snovi su da nakon stečenog iskustva u našoj zemlji, odem i u druge zemlje da radim, upoznam njihove kulture... Ne da ostanem zauvek, samo na odredjene periode.:) Svesna sam da u realnosti to nije emisija Džejmija Olivera... ali opet, verujem da ako se ljubav i radost uključi u sve to, može se sebi napraviti lepo! Da napomenem, visina plate mi nije presudna, nek' se ima za preživeti. :) Nemam sa kime da pričam o ovome, pa se javljam Vama. Nadam se da mi možete reći koliko je ovo izvodljivo. Naravno, verujem u svoje snove i sve cu učiniti da ih i ostvarim! :D
Pozdrav. Zanima me kako mogu nakon dobrovoljnog odsluženog vojnog roka da odem u Vojnu policiju? Hvala unapred.
Pozdrav! Ove godine polažem malu maturu i trenutno razmišljam o upisu u svoju kruševačku Gimnaziju. Imam nedoumicu. Da li da upišem društveno-jezički smer ili prirodno-matematički smer? Veoma volim biologiju, i želim da studiram nešto u toj sferi, ali fiziku i matematiku ne volim previše, a hemiju lepo radim (ne predstavlja mi problem). Takođe, kažu da su ti nastavnici u Gimnaziji matematike i fizike vrlo strogi, pa me to veoma brine. Brinem se za matematiku ako bih upisala prirodno-matematički smer, a sa druge strane, u društvenom smeru biologiju imam samo 3 godine i brine me da neću moći da se lepo pripremim za dalji fakultet.... Nadam se da ćete mi pomoći u odluci.
Pozdrav! Još u oktobru poslala sam Vam pitanje u vezi toga da li da se prebacim iz medicinske u ekonomsku i do kraja nisam... Međutim opet razmatram da se prebacim ili u fizioterapeute (ja sam smer medicinska sestra - tehničar) ili u gimnaziju... Društvo u ovom razredu mi takođe baš ne odgovara... Ali ni u gimnaziji društvo nije baš dobro... Ne znam da li je glupo da se prebacim na kraju godine tj. da završim 1.godinu ovde a da se u 2.god prebacim... Ali gde da se prebacim? Na fakultet ću svakako ali jako sam gadljiva i nespretna i zato ne verujem da bih u ovom smeru izdržala 4 godine... Jako se bojim da promenim smer/školu i pogrešim... Ne pronalazim se jednostavno u ovom smeru, časove kabineta tj. jedini čas u prvoj godini gde treba nesto praktično da radimo mrzim i jako sam nespretna i bojim se šta ću ako ostanem? E ranije radila sam neki test na internetu kao koju srednju školu upisati i ispalo je gimnazija jer nisam još otkrila šta me tačno zanima.. Plus društvo ovde mi ne odgovara baš često odmore provodim sama itd... Pomozite mi molim Vas!
Da li je velika razlika između Kriminalističko-policijske akademije i Fakulteta bezbednosti? Da li sa završenim Fakultetom bezbednosti mogu da radim kao inspektor u policiji?
U koju srednju skolu ići, da bi završio Kriminalistički fakultet?
Razmišljam o upisu na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici smer psihologija, koji je po vama bolji izbor, Visoka turistička ili psihologija u Kosovskoj Mitrovici :) Na internetu pise da je lakše završiti psihologiju u Mitrovici nego u drugim gradovim Srbije, koje je vaše mišljenje. Hvala :))
Zdravo! Počela sam da volontiram i sada dosta razmišljam i o menandžmentu. Sem FON-a koji su još fakulteti za to i da li je na FON-u to vezano za programiranje ili uopšteno? Da li znaš kakvi su predmeti i da li se mnogo 'buba'. Hvala unapred! :)
Pozdrav! Muči me jedno pitanje već danima... Poprilično sam zainteresovan za farmaciju. Da li farmaciju mogu da studiram jedino na Farmaceutskom ili postoji i u sklopu Medicinskog fakulteta u Beogradu? Muči me pomisao na prijemni iz matematike (nije mi baš neka jača strana...). Međutim hemiju odlično znam pritom je jako i volim. Hvala unapred.
Pozdrav! Ovog puta me zanima specijalizacija iz pedijatrije. Pročitao sam da traje, nakon 6 godina studiranja medicinskog fakulteta, 4 godine. Zanima me u kojoj ustanovi će se odvijati specijalizacija, koje će mi se dužnosti pripisivati (koje će biti moje dužnosti). Sa kolikom starosnom dobi dece bih se susretao...
Da li je perspektivno da upišem opšti smer na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu u trajanju od tri godine i posle toga master inženjerski menadžment?
Veoma sam nestrpljiva, znatiželjna i nervozna po pitanju fakulteta, iako sam treća godina trenutno. Interesuje me u kom mesecu sledeće školske godine izlaze informacije na fakultetima o polaganju prijemnog ispita 2018. godine (školska 2017/18.). Konkretno, zanima me kada najranije mogu da nabavim knjige za spremanje prijemnog ispita (u mom slučaju - psihologija, na Filozofskom fakultetu u Beogradu na primer.) i datume polaganja (zato što mislim da datumi izlaze početkom godine u kojoj se polažu prijemni ispiti - to mi je logično). Sledeća stvar: zanima me da li se knjige za prijemni ispit na Filozofskom fakultetu u različitim gradovima razlikuju? I treća stvar: da li je normalno to što već počinjem da intenzivno razmišljam o upisu na fakultet i to što brinem previše o svemu vezanom za tu temu. P.S. Izvinjavam se na ovako dugačkom pitanju. Hvala unapred.
Da li postoji neki fakultet gde može da se uči o DJ-ingu ili slično, pošto moram da upišem faks, a voleo bih da to bude nešto vezano za DJ-ing.
Završavam osnovnu školu i ne znam koju skolu da upišem s tim da nakon škole mogu da se bavim psihologijom. Da li biste mogli da me posavetujete koji smer i koja škola je najbolja za studiranje psihologije...nema veze da l' je van grada il ne? Hvala unapred.
Planiram da upišem Visoku turističku školu, da li sa tom školom u budućnosti mogu da radim u nekoj drugoj državi? I kako je bih mogla da dođem do posla?
Pozdrav. Zanima me, kada je pravo vreme da počnem da razmišljam o upisu na fakultet? Sada sam 2. godina srednje škole i znam jedino da želim da studiram, ali ne i šta želim da studiram. Da li je još uvek rano da se opterećujem time? Hvala unapred, i očekujte još pitanja od mene jer imaju još duuuge 2 godine dok ja u stvari ne upišem fakultet hahaha.
Šta sve može da se radi sa smerom trgovački menadžment i marketing na Ekonomskom fakultetu i da li može sa tim smerom da se nađe posao i na običnim menadžment i marketing pozicijama?
Poštovana, četvrti sam razred gimnazije. Negdje od oktobra pa do sad sam bila stoprocentno sigurna da je Filološki fakultet moj pravi izbor, volim da učim jezike i u tome se pronalazim (konkretno engleski i njemački). Međutim poslednje vrijeme nisam sigurna u svoj izbor i razmišljam o studijama psihologije, jer mogu reći da je to takođe pored jezika jedan od omiljenih predmeta tokom cijelog školovanja. Takođe sebe vidim i u ovom poslu i veoma me zanima ova nauka. Nisam sigurna gdje je veća mogućnost zaposlenja i šta bi bio idealan izbor. Hvala unaprijed!
Imam problem oko odabira fakulteta, nemam predstavu šta bih posle srednje skole mogla da upišem. Završna sam godina Poljoprivredne škole, još uvek se nisam odlučila šta ću dalje. Zanimaju me finansije i zakoni, kriminalistika, pravo. Nekako bih više volela da u životu radim nešto što je pri policiji ili slično. Dosta njih su mi rekli da je za mene najbolje da upišem Državnu Bezbednost, ali ja još uvek nemam predstavu, moram da odlučim što pre. Veoma sam zbunjena, izgubljena, vremena je sve manje, i dok svi vec počinju sa pripremama za fakultet, ja ne znam ni koji ću, rastrzana sam na dve skroz suprotne strane. Šta mi Vi savetujete?
Pronađi odgovor
Koristi latinične karaktere:č, ć, š, ž, đ
Ne možeš da pronađeš odgovor? Postavi pitanje savetnici.

EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.