Pitanje savetnici

Da li da upišem neku lakšu srednju pa da učim više na fakultetu?

Zdravo. Sad krećem u 8.razred i još ne znam šta da upišem. Mama mi govori da upišem medicinsku,da ću sa njom stalno imati posla planira da odem kod babe i dede preko i radim tamo,plašim se ako to upišem da mi neće ići,ne znam da li to želim,jako se plašim fakulteta,iako sam odličan djak. Gimnaziju ne bih upisala zato što ne znam da li ja mogu da završim fakultet,u gradu gde živim postojii ekonomska, ne znam da li to da upišem. Ako upiśem medicinu i ako upišem fakultet posle (što baš ne verujem) volela bih političke nauke za diplomatu,ali ne znam koliko je to teško i da li to može... medicinu bih upisala samo zato što sa njom imam nešto bez fakulteta.Da li da upišem neku lakšu srednju pa da učim više na fakultetu,ako ga upišem,ili obrnuto?

1648
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Ne brini, još uvek imaš vremena pažljivo da razmisliš o tome koju srednju školu je najbolje da upišeš. Čini mi se da je prvi izbor pred tobom - izbor između gimnazije i srednje stručne škole. U pravu si kada razmišljaš o tome da li ćeš kasnije nastaviti školovanje - ako se posle gimnazije ne završi fakultet ili visoka škola strukovnih studija, teže je zaposliti se, tako da to svakako treba da uzmeš u obzir.

Što se tiče vrste srednje škole, dobro je što razmišljaš o mogućnostima za zapošljavanje, ali je takođe važno da razmisliš i o tome koja srednja škola odgovara tvojim veštinama i interesovanjima. Takođe, treba da imaš u vidu da u srednjim stručnim školama postoje različiti obrazovni profili, tako da je dobro da se informišeš više o njima i o zanimanjima do kojih vode. Predložila bih ti da posetiš ovaj sajt - http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/, na njemu možeš naći dosta korisnih informacija. Ukoliko želiš da imaš opciju da kasnije upišeš fakultet, dobro bi bilo da upišeš profil koji traje četiri godine. Na primer, Fakultet političkih nauka možeš da upišeš posle bilo koje četvorogodišnje srednje škole, tako da bi mogla da to upišeš i posle medicinske srednje škole.

Takođe, važno je da znaš da je težina škole ipak nešto individualno. Nekima su pojedini predmeti lakši a nekima teži - to ipak zavisi od toga koje su tvoje jače strane ali i od toga koliko učiš i ispunjavaš svoje obaveze, a to važi i za srednju školu i za fakultet.

Želim ti puno uspeha, a ako budeš imala još neko pitanje ili nedoumicu slobodno mi piši.