Pitanje savetnici

Posle gimnazije planiram da upišem fakultet, ali imam problem, jer nemam predstavu koji fakultet bih mogao da upišem.

Zdravo! Ja sam učenik osmog razreda osnovne škole. Na početku osmog razreda bio sam veoma neodlučan po pitanju odabira srednje škole. Odličan sam đak, tako da sam odlučio da upišem gimnaziju, a ne neku stručnu srednju školu. Posle gimnazije planiram da upišem fakultet, ali imam problem,jer nemam predstavu koji fakultet bih mogao da upišem. Volim strane jezike,ali isto tako i književnost i gramatiku srpskog jezika. Na svim takmičenjima iz srpskog jezika imao sam odlične rezultate. Na drugim takmičenjima sam takođe imao odlične rezultate. Nadam se da ću za 4 godine pohađanja gimnazije doneti odluku u vezi fakulteta. Vas bih zamolio da mi date preporuku za neki fakultet, a da to nije filološki. Unapred hvala!

2193
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

 

Bravo na odličnom uspehu i na uspehu na takmičenjima :) Super je što već sada razmišljaš o tome na kom fakultetu bi nastavio školovanje. Kao što si i sam primetio, s obzirom na to da je gimnazija posvećena pripremi učenika za nastavak školovanja, tokom sledeće četiri godine imaćeš dosta prilika da čuješ više o različitim predmetima i da se uključuješ u različite vannastavne aktivnosti. Na taj način razvićeš neka interesovanja i veštine koje imaš, a otkrićeš i neka nova. Kada se razmišlja o tome šta bi se upisalo nakon srednje škole često je bolje ići obrnutim smerom - prvo se razmišlja o zanimanjima kojima bi se bavili a onda o studijama koje su sa njima povezane. Da bi shvatio koja zanimanja bi ti odgovarala potrebno je da upoznaš sebe - svoja interesovanja, sposobnosti, veštine, vrednosti, kao i da upoznaš zanimanja (na primer pretragom na internetu, razgovorom sa osobama koje se bave određenim zanimanjima). Možda ti za početak pomogne da na našem sajtu uradiš testove i pogledaš neka od preporučenih zanimanja i fakulteta. Naravno, to je tek početak u tvom planiranju karijere.
Želim ti puno uspeha u razmišljanju u tvom karijernom putu, a ako budeš imao još neko pitanje na koje bih ja mogla da odgovorim, slobodno mi piši :)