Pitanje savetnici

Forenzički antropolog

Da li kod nas postoji neki fakultet ili postdiplomske studije za forenzičkog antropologa?

3928
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Koliko mi je poznato, ni kod nas a ni u inostranstvu, ne postoje osnovne studije za ovo zanimanje. Osobe koje žele njime da se bave na osnovnim studijama završavaju antropologiju ili arheologiju, a zatim se kroz postdiplomske studije (master i doktorske) usmeravaju specifično na ovu oblast. Međutim, u našoj zemlji ne postoje postdiplomske studije u ovoj oblasti, pa bi, ukoliko se odlučiš baš za ovu oblast, bilo potrebno da se dalje usavršavaš u inostranstvu. Međutim, postoje brojne druge opcije za zanimanja u oblasti forenzike, o kojima možeš pročitati više ovde - http://karijera.bos.rs/savetnica/1231/zelim-da-postanem-forenzicar_-.html
Evo i nekih linkova za neke od kurseva koji postoje u okviru studija arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a koji bi ti mogli biti interesantni:
Takođe, kao što verovatno znaš, bavljenje tim zanimanjem se ipak u stvarnosti dosta razlikuje od toga kako je prikazano u seriji :) Često se ni u inostranstvu osobe ne bave isključivo ovim poslom, već su profesori ili istraživači a samo povremeno su konsultovani u vezi sa određenim slučajevima. Šaljem ti nekoliko adresa koje sadrže korisne informacije za bavljenje ovim zanimanjem u inostranstvu, ukoliko se dobro služiš engleskim jezikom:
Ukoliko budeš imala još neko pitanje ili nedoumicu, slobodno mi piši.