Pitanje savetnici

Želela bih da upišem molekularnu biologiju

Zdravo. Završavam 4.godinu gimnazije, prirodno-matematički smer i želela bih da upišem molekularnu biologiju. Nisam sigurna da li da upišem ovo zbog pronalaženja posla. Kakva je perspektiva sa ovim zanimanjem? Nekako mi se čini da je to nešto što me najviše zanima. Psiholog mi je rekao da bih u principu mogla da upišem bilo šta jer sam odličan učenik sa prosekom 4,95 i imam dobre radne navike i znam da se organizujem i završim svoje obaveze na vreme. Ali problem je što me mnoge stvari ne zanimaju. Unapred hvala!

1040
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Odlično je što si prepoznala nešto što te interesuje i čime bi želela da se baviš! Tvoje radne navike i organizacione veštine zaista jesu važne, ali kao što si i sama primetila, podjednako su važna i tvoja interesovanja. Iako si odličan učenik, sigurno je da su ti se neki predmeti više a neki manje dopali, kao i da u nekim oblastima možeš više a u nekima manje da zamisliš sebe, i to je zaista važno da uzmeš u obzir pri donošenju odluke šta ćeš upisati.
Što se tiče perspektive molekularne biologije, većina molekularnih biologa zaposlena je u naučnim institutima ili sličnim istraživačkim institucijama (na pozicijama istraživača i naučnih saradnika), unutar kojih se bave proučavanjem i istraživanjem određene oblasti. Takođe, moguć je i rad u zdravstvenim ustanovama ali i u industriji koja koristi biotehnološke procese u proizvodnji. 
I sa ovim fakultetom postoje i zaposleni i nezaposleni molekularni biolozi. Diplomci ovog fakulteta se ponekad odlučuju za rad u inostranstvu, tako da je to jedna opcija o kojoj možeš da razmisliš. Ono što bi ti mogla da uradiš da bi povećala svoje šanse za zapošljavanje jeste da budeš uspešna na studijama, da se uključuješ u različite istraživačke projekte još kao student i da se uključuješ u programe praksi. Bilo bi dobro da budeš na praksi upravo u onim organizacijama i ustanovama u kojima bi kasnije želela da radiš, tako možeš steći korisna znanja i veštine kao i radno iskustvo, uspostaviti kontakte i shvatiti kojom oblasti želiš da se baviš.