Pitanje savetnici

Psihologija mi je jedno od zanimanja kojim bih volela da se bavim ali mi se u glavi vrti šta ću ako ne uradim dobro prijemni.

Decembar je i hvata me panika jer ne mogu da odlučim šta bih upisala. Psihologija mi je jedno od zanimanja kojim bih volela da se bavim ali mi se u glavi vrti šta ću ako ne uradim dobro prijemni, jer je TOI poprilicno nepredvidiv. Problem je što je sada velika navala za IT pa naravno, i to se dovodi u pitanje. Ali ono što bih najviše želela je da mogu da putujem i da vidim svet povrh svega. Ne znam šta da radim niti koliko je pametno da radim prijemni samo za jedan fakultet. Bilo kakav savet bi mi trenutno jako pomogao. Hvala unapred.

1005
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Verujem da si zabrinuta, i prirodno je da u ovoj situaciji pomalo osećaš pritisak. Ali hajde da to ostavimo po strani i da razmislimo šta je to što te najviše brine i koje su ti opcije.
Koliko sam te razumela, tvoja glavna opcija jeste psihologija. U pravu si kada kažeš da test opšte informisanosti jeste do neke mere nepredvidljiv, pošto ne postoji neki način da se spremiš za njega. Međutim, i svi ostali kandidati su u istoj poziciji kao i ti. Ono što možeš da uradiš jeste da se potrudiš da spremiš test znanja najbolje što možeš. Nije retko da kanidati koji se spremaju za upis psihologije imaju još neku rezervnu opciju - bilo da su to studije psihologije u nekom drugom gradu ili neke srodne studije. Možeš da razmisliš o tome da li želiš da napraviš sličan izbor ili pak želiš samo da se spremaš za studije psihologije. Nisam razumela da li si razmišljala o nekom drugom fakultetu ali svakako možeš da napraviš i plan B, naročito ako će to uticati da se osećaš sigurnije.
Što se tiče tvoje želje da putuješ, pitanje je samo da li želiš da to bude usko povezano sa tvojim zanimanjem ili želiš da se putovanjima baviš u svoje slobodno vreme. Ponekad neka svoja interesovanja ne ispunjavamo kroz svoj posao, ali ukoliko to želiš možeš dalje da istražuješ koja zanimanja bi odgovarala ovim tvojim interesovanjima.