Pitanje savetnici

Psihologija ili istorija

Draga savetnice, neodlučna sam u vezi odabira fakulteta. Ono što bih želela jesto psihologija ili istorija ali me jako plaši to da je mnogo psihologa nezaposleno i kod nas i drugde a sa istorijom takođe mislim da nema mnogo posla niti u skolama niti u muzejima. Želela bih da upišem ono što me ispunjava, u ovom slučaju možda malo više psihologija ali i da mogu naći posao nakon fakulteta. Šta bi prema tebi bilo perspektivnije? Hvala unapred.

936
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Verujem da se osećaš pomalo zbunjeno i neodlučno, ali ne zabpravi da si već uspela da svoj izbor suziš na dva studijska programa i to je odlično, jer je i to veliki deo posla! Što se tiče tvoje nedoumice, mislim da je najvažnije da se potpuno upoznaš sa zanimanjima psihologa i istoričara i time gde bi sve mogla da radiš. 
Ti si možda najpre upoznala ova zanimanja kroz predmete koje imaš u srednjoj školi, i zato je važno da prikupiš što je više moguće informacija o raznim mogućnostima koje bi imala posle završetka ovih studijskih programa i kako bi ti posao izgledao. Prvo ću te uputiti na neke tekstove na našem sajtu koji ti mogu biti korisni:
Kada pogledaš ove tekstove, možda ćeš imati jasniju sliku o tome koje su ti još informacije potrebne da bi donela odluku, pa možeš da nastaviš da istražuješ. Verovatno znaš da posle svakih studija ima i zaposlenih i nezaposlenih diplomaca, i da same studije danas nisu garancija zaposlenja. Važno je zato da razmisliš o tome koliko se poslovi koje bi mogla da obavljaš uklapaju sa tvojim interesovanjima, veštinama i vrednostima. Kada budeš razmislila o tome i upisala željene studije, biće važno da stičeš praktično iskustvo u poslu kojim želiš da se baviš, da se uključuješ u volontiranja, radne prakse, programe neformalnog obrazovanja, konkurse i druge vidove usavršavanja... Tako zaista možeš dosta da utičeš na mogućnosti zaposlenja, jer ćeš imati radno iskustvo što poslodavci dosta cene.
Želim ti puno uspeha u istraživanju mogućnosti koje imaš, a ako budeš imala još neko pitanje ili nedoumicu, slobodno mi piši.