Pitanje savetnici

Zanima me da li bih mogao na master u inostranstvo s obzirom da nemam neki prosek.

Ja sam 2. godina pravnog fakulteta i zanima me da li bih mogao na master u inostranstvo s obzirom da nemam neki prosek i koji su uslovi, da li biste mogli da me vise informisete o tome?

2837
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

 

Mislim da je odlično što već sada razmišljaš o nastavku školovanja! Tako imaš dovoljno vremena da se informišeš o različitim opcijima i da se dobro spremiš. Da bi upisao master studije u inostranstvu, prosečna ocena nije najbitniji faktor. Iako jeste faktor koji se uzima u obzir, često je važnije i presudnije nešto drugo, kao što su vannastavne aktivnosti u kojima si učestvovao ili preporuke koje si dobio... Upravo zato je odlično što si već sada odlučio da ćeš nastaviti studije, pa možeš da istražuješ o master studijama koje bi želeo da upišeš i da prikupiš podatake o uslovima za njihov upis. Naravno, pošto si sad druga godina, svakako možeš i da pokušaš da uz više truda malo i popraviš prosek do kraja godine, to može da ti bude korisno. Za upis master studija će ti biti potrebne i preporuke profesora, pa je važno da se na nekim predmetima koji te interesuju i dodatno trudiš i postigneš dobre rezultate, kako bi profesora/ku mogao da zamoliš kasnije za preporuku.
Pored proseka su takođe veoma bitna i dodatna znanja i veštine koje poseduješ. Te veštine i znanja mogu da se steknu na različite načine: kroz praksu, volontiranje, različite vidove neformalnog obrazovanja (kursevi, seminari, obuke...), itd. Zato bih ti posavetovala da se za ovo vreme koje imaš dok ne završiš osnovne studije, pored učenja i ostvarivanja dobrog proseka, posvetiš i nekim dodatnim edukacijama iz oblasti koja te zanima, kako bi kasnije sebi povećao šanse za upis master studija. Takođe, treba da imaš u vidu i da je za upis najvećeg broja master studija važno imati sertifikat poznavanja engleskog jezika. Najčešće su to IELTS ili TOEFL sertifikati, kao i Kembridž ESOL ispiti. Nivo poznavanja engleskog jezika koji je potreban za upis se opet razlikuje, a o njemu se možeš informisati u konkursu za upis na master studije koje te interesuju. Pored toga, pošto se naša skala ocenjivanja razlikuje od skala koje se koriste u drugim zemljama, pri apliciranju će biti potrebno da dostaviš transkript ocena (spisak svih predmeta sa ocenama) sa pojašnjenjem načina obrazovanja u našoj zemlji. 
Evo jednog sajta na kome se možeš dodatno informisati: http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/v-savetnik/studiranje-u-inostranstvu. Pored toga, dosta informacija možeš i da pronađeš na sajtovima univerziteta na kojima bi želeo da nastaviš studije.