Pitanje savetnici

Interesuje me kakve su mogućnosti zaposlenja i gde posle završenih studija japanistike.

Interesuje me kakve su mogućnosti zaposlenja i gde posle završenih studija japanistike. Pozicija nekog predavača ili prevodioca mi je jasna, kao i sa svakim drugim stranim jezikom, ali kakve su šanse za neku drugu vrstu zaposlenja na domaćem terenu? Srdačan pozdrav!

1782
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Veoma je dobro što aktivno i temeljno razmišljaš o različitim opcijama koje bi za zapošljavanje imao nakon studija. U pravu si, poslovi nakon studija stranih jezika najčešće podrazumevaju predavanje i prevođenje, a pored toga i lektorski posao. Na primer, sa japanskim jezikom bi mogao da radiš kao nastavnik jezika u školi za strane jezike, da radiš kao predavač na fakultetu, kao prevodilac u domaćim ili inostranim predstavništima, u izdavačkim kućama, putničkim agencijama, u predstavništvima inostranih kompanija, da se baviš simultanim prevođenjem... Pored toga, odlično poznavanje jezika ti može predstaviti veliku prednost za čitav niz poslova koji možda nisu toliko direktno povezani sa studijama jezika. Međutim, bavljenje tim poslovima bi zahtevalo da uložiš malo dodatnog truda. Bilo bi važno da razmisliš o tome koja sve znanja i veštine ćeš steći u toku studija i gde bi ih sve mogao primeniti. Na primer, možeš i da razmisliš da napraviš listu japanskih kompanija, internacionalnih i kulturnih organizacija, gde bi tvoje poznavanje japanskog bilo relevantno. Takođe, možeš da razmisliš o poslovima u oblasti turizma, marketinga, novinarstva, prodaje, rada u ustanovama kulture i sličnim oblastima u kojima bi mogao da primeniš komunikacijske veštine koje ćeš razvijati tokom fakulteta. 

Naravno, ne bih volela da misliš da je lista poslova koju sam napisala iscrpna. Kojim poslovima bi mogao da se baviš nakon studija može dosta da zavisi i od tvog angažovanja tokom studija, u kojim oblastima ćeš razvijati svoja znanja i veštine. Ukoliko budeš studirao japanski jezik, upoznaćeš dosta ljudi pa ti to može pružiti smernice za dalje usavršavanje. Šta god da odlučiš da upišeš, veoma je važno da već tokom studija budeš aktivan, da volontiraš i da se uključuješ u programe radne prakse kojima ćeš steći radno iskustvo, da se uključiš u programe razmene i druge programe za usavršavanje. Ukoliko budeš upisao fakultet u Beogradu, mogu da te uputim na Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata (http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/) gde možeš naći korisne informacije, kao i na sajt Ambasade Japana (http://www.yu.emb-japan.go.jp/srpski_verzija/srpski_index.html) na kom se možeš informisati o zaista brojnim prilikama za stipendije i stručno usavršavanje. Ukoliko upišeš japanski jezik, biće naravno važno da ga naučiš što bolje, pošto ti to može pružiti dobru osnovu za dalje napredovanje.