Pitanje savetnici

Nakon duze potrage za poslom u Srbiji, htela bih da se informišem o poslovima u inostranstvu.

Zdravo. Diplomirala sam na Filoloskom Fakultetu u Beogradu - Engleski jezik. Nakon duze potrage za poslom u Srbiji, htela bih da se informišem o poslovima u inostranstvu. Uz engleski, govorim i španski jezik. Da li mi možete dati neki savet o tome koje poslove mogu obavljati i da li je uopšte moguće naći posao van sa mojom diplomom i gde mogu konkurisati? Zahvaljujem unapred i srdačan pozdrav.

873
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Zaista mi je žao mi je što čujem da bezuspešno tražite posao, ali je dobro da razmišljate o raznim opcijama koje imate, kao što je traženje posla u inostranstvu. Za početak, preporučila bih vam jedan tekst koji je objavljen na Infostudu, a tiče se načina traženja posla u inostranstvu. Možete ga pročitati ovde. U nekim zemljama su nastavnici engleskog jezika dosta traženi, a to koji su uslovi za zapošljavanje se ipak dosta može razlikovati u različitim zemljama.

Preporučila bih jedan sajt na kome se detaljnije možete informisati o sistemu kvalifikacija u različitim zemljama: http://www.enic-naric.net/. Pored poslova nastavnika, sigurno postoje i drugi poslovi za koje možete da konkurišete, a to ipak zavisi i od toga koja znanja i veštine posedujete i kakvo iskustvo imate. Dosta poslova u ovoj oblasti možete da pronađete i preko interneta, bilo da držite časove jezika preko Skajpa ili da se bavite prevođenjem, tako da su freelance poslovi jedna opcija o kojoj možete da razmislite. Na kraju, preporučila bih Vam i neke generalne savete o aktivnom traženju posla o kojima smo ranije pisali.