Pitanje savetnici

Htela bih da upišem ili engleski jezik ili pravni fakultet ali nisam sigurna šta od toga ima bolju perspektivu za uspeh i ovde i u inostranstvu.

Zdravo, trenutno idem u medicinsku školu ali nisam se pronašla u medicini. Oduvek su mi išli teorijski predmeti vezani za društvo i jezici. Htela bih da upišem ili engleski jezik ili pravni fakultet ali nisam sigurna šta od toga ima bolju perspektivu za uspeh i ovde i u inostranstvu. Gde su veće plate i gde mogu više da napredujem, gde cu brže da nađem posao. Ako možete da me savetujete šta je od ova 2 isplativije i bolje za upis?

976
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Hvala na pitanju :) Pre svega veoma je dobro što si prepoznala koje su to oblasti tvog interesovanja. I kada shvatimo da nas nešto ne zanima, kao što je to slučaj sa medicinskom školom kod tebe, i to je veoma važna i vredna informacija. Što se tiče pitanja koja si postavila, nemamo tačan odgovor šta je isplativije, jer je tržište rada veoma promenljivo i buduća zapošljivost zavisi i od uspeha na studijama kao i sticanja iskustva kroz vannastavne aktivnosti, prakse, volontiranja i druge vidove usavršavanja. Naročito je teško odgovoriti na pitanje šta je perspektivnije u inostranstvu, pošto je inostranstvo dosta širok pojam, i mogućnosti za posao i tražena zanimanja se razlikuju od zemlje do zemlje. Same studije nisu garancija za posao, već je radno iskustvo i posedovanje određenih veština i znanja takođe veoma važno.
Generalno, na studijama na Pravnom fakultetu više se stiče znanje koje je vezano za pravni sistem Srbije, pa je teže dobiti posao u inostranstvu. Međutim postoje oblasti kao što je međunarodno pravo koje uz na primer postdiplomske studije u inostranstvu i druga usavršavanje pruža mogućnosti za rad u inostranstvu. Sa druge strane, sa engleskim jezikom bi mogla tražiti poslove koji su vezani za nastavničko zanimanje i prevođenje, koji su takođe traženi u nekim zemljama. Bilo bi dobro da pročitaš opise različitih zanimanja kojima bi mogla da se baviš nakon završetka ovih studija i da razmisliš o tome koliko bi tim zanimanjima želela da se baviš i koliko ona odgovaraju tvojim veštinama, sposobnostima i vrednostima. U našoj bazi zanimanja (http://karijera.bos.rs/zanimanja/) možeš da pretražuješ zanimanja koja te interesuju kako bi se bolje upoznala sa opisima posla kao i sa procenom njihove perspektive.