Pitanje savetnici

Dvoumim se da li da upišem psihologiju ili medicinu I

Četvrta sam godina gimnazije i dvoumim se da li da upišem psihologiju ili medicinu. Među već datim odgovorima naišla sam na pitanje devojke sa istim problemom. Ono sto mene odvlači od studiranja medicine jeste dužina trajanja studija. Videla sam da specijalizacija kardiologije traje pet godina, što kad se sabere sa šest godina osnovnih studija iznosi jedanaest. Sad, ono sto mene zanima je kako tačno ide proces nakon sto se završe osnovne studije, stažiranje, šta je potrebno odraditi pre specijalizacije, šta nakon?

1751
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Kada donosimo neku odluku veoma je važno da uzmemo u obzir sve relevantne informacije, tako da je odlično što aktivno tražiš one podatke koji su ti potrebni da bi donela odluku. Što se tiče procesa specijalizacije, on izgleda ovako - nakon završenog Medicinskog fakulteta potrebno je da obaviš pripravnički staž u trajanju od godinu dana, a nakon isteka pripravničkog staža polaže se stručni ispit. Ta dva uslova - obavljen pripravnički staž i položen stručni ispit su neophodni kako bi se upisala specijalizacija. Specijalizacija kardiologije je uža specijalizacija koja traje godinu dana, a u koju se mogu uključiti osobe koje imaju specijalizaciju iz interne medicine (pet godina) ili pedijatrije (četiri godine). Pored tih opcija, postoji i specijalizacija iz kardiohirurgije koja traje šest godina. Sve ovo je opisano u zakonima i pravilnicima koje možeš pogledati na sledećim adresama:
Takođe treba da znaš i da neka (ne sva) zanimanja u vezi sa psihologijom zahtevaju duže spremanje. To su zanimanja u oblasti kliničke psihologije i psihoterapije. Obuka za psihoterapeute traje najmanje četiri godine, iako precizno vreme trajanja zavisi od pravca psihoterapije (http://www.epsihoterapija.com/edukacija-za-terapeute). Takođe, za pojedina radna mesta za diplomirane psihologe potrebna je i specijalizacija iz medicinske psihologije koja traje tri godine.

Dužina studija i trajanje pripreme za određeno zanimanje zaista jeste važan faktor koji treba da uzmeš u obzir prilikom donošenja odluke. Međutim, kao što i sama znaš tu su i drugi faktori koje treba da uzmeš u obzir - ako upišeš nešto što odgovara tvojim interesovanjima i veštinama, što vodi do radnih mesta na kojima bi volela da radiš i što ti pruža različite opcije za rad, možda ti ni sama dužina spremanja neće biti teška. Mnoge osobe koje su uključene u pripravnički staž, specijalizacije i edukacije, imaju mogućnost i da rade i na taj način im to ne predstavlja preveliku teškoću.