Pitanje savetnici

Da li je bolje upisati gimnaziju ili medicinsku skolu? I

Ja sam upisala medicinsku ali ne znam da li sam napravila ispravnu odluku. Krajem 8. razreda osnovne škole počela me je zanimati medicina, konkretno farmacija, što sam i upisala ali razmišljam da se prebacim u gimnaziju prirodni smer? Ovde mi je društvo super ali imam osećaj kao da 'stojim' u mestu sa znanjem. Ne znaju nastavnici dobro da objašnjavaju, i jednostavno iako sam prošla na polugodištu odlično ne znam da li je to to. Važne predmete ne objašnjavaju dobro. Planiram i želim da idem na fakultet ali trebalo bi da upadnem na budžet jer moji roditelji nemaju toliko novca da mi plate. Plašim se da ne upadnem na budžet, pa sad ukoliko se ne prebacim imaću posao barem, a ukoliko se prebacim veće su šanse da upadnem na budžet, jer iz gimnazije ću imati više znanja. Ovde jos nemam stručne predmete (tj. imam ali jako ih je malo) ali ne znam da li se vidim u farmaciji. Ne znam da li me to zanima sada. Dosta sam zbunjena. Inace sam neodlučna ali ovo pitanje me muči mesecima: da li Vi mislite da bi trebalo da se prebacim u gimnaziju? Tamo imam par drugarica iz osnovne ne bi mi verovatno bilo teško uklopiti se. Molim Vas odgovorite mi što pre, uskoro kreće 2. polugodište, a tada bi trebalo da se prebacim ukoliko to odlučim. Hvala :)

3960
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Verujem da si zbunjena i razumem tvoje sumnje i dileme. Prvo bih htela da istaknem da je korisno i pohvalno što razmišljaš nekoliko koraka unapred i o daljem uspehu i odabiru fakulteta i što se trudiš da dobiješ najbolje moguće obrazovanje. To nije tako često, i dobro je što tako odgovorno i savesno razmišljaš.

Završena srednja medicinska škola ti omogućava da upišeš Medicinski i Farmaceutski fakultet, ali te ne sprečava da upišeš fakultet koji nije vezan za farmaciju, samo će biti potrebno da uložiš malo više truda u spremanje prijemnog ispita. Najveći broj fakulteta kao uslov postavlja samo završenu srednju školu u četvorogodišnjem trajanju. Za razliku od srednje medicinske škole, gimnazija ne pruža mogućnost zaposlenja nakon završetka. Sa druge strane, u slučaju da upišeš gimnaziju upoznala bi se sa različitim predmetima, i tako možda otkrila šta te još interesuje.

Na žalost, nije baš lako da na početku pohađanja škole utvrdimo koliko će nam ona pružiti znanja i koliko će nas pripremiti za fakultet, ili da procenimo da li je u nekoj drugoj školi bolje. Verujem da si sada zabrinuta, ali s obzirom na to da ćeš imati različite predmete i profesore, važno je i da razmisliš da li će situacija ostati ista do kraja školovanja sa svim predmetima i profesorima. Ponekad se dešava da nas neki predmet razočara, ali da on bude izuzetak, i da kasniji predmeti i profesori budu dobri. Takođe, treba da imaš u vidu i to da će u svakom slučaju biti potrebno da i sama učiš i spremaš se za prijemni ispit, iako ti naravno dobra nastava u srednjoj školi može pomoći u tome.

Kao što vidiš, postoje razlozi i za jednu i za drugu opciju. Može da ti pomogne i da sve te razloge koji su tebi važni staviš na papir, i da na taj način dobiješ jasniju sliku u vezi sa čim se dvoumiš. Ne zaboravi da je za ulazak na budžet važan i uspeh iz srednje škole, pa je i važno da nastaviš sa odličnim uspehom kao do sada :) Čak i da ne budeš zadovoljna sa nastavom u medicinskoj školi ili u gimnaziji, ne zaboravi da vrednim i upornim radom možeš da nadoknadiš mnogo toga!