Pitanje savetnici

Pre svega, želim da mi fakultet bude odskočna daska za inostranstvo. I

Ćao, za par meseci završavam srednju školu, i dobiću diplomu komercijaliste. Već duže vreme razmišljam šta da upišem, ali sam jako neodlučna. Najveća želja mi je da budem stjuardesa, ali čula sam da za to zanimanje nije potreban fakultet i da je svejedno šta završim, tako da sam rešila da to ostavim po strani. Cilj mi je da posle fakulteta odem u inostranstvo i tamo radim u struci. Imam rođake u Nemačkoj, tako da bih

rado otišla kod njih. Plašim se da neću pronaći posao ako završim nešto što se tamo ne traži. Znam da su najtraženiji IT stručnjaci,medicinski radnici i inžinjeri, ali nažalost ne pronalazim se u tome. Matematika i prirodne nauke mi ne idu od ruke, a medicinu ne mogu da upišem posle ekonomske. Zanima me koje su šanse za zaposlenje u inostranstvu ili pak ovde kod nas sa završenim pravnim fakultetom, ekonomskim, fakultetom politickih nauka ili fakultetom za bezbednost. Idu mi sve društvene nauke i jezici, pa sam razmišljala i o psihologiji, kao i da budem književnica. Šta se od toga najviše isplati? Isto tako, interesuje me šta mogu ako završim fakultet ugostiteljstva i turizma? Pre svega, želim da mi fakultet bude odskočna daska za inostranstvo.

1634
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Vidim da imaš puno interesovanja, što je uvek dobro a biće ti i lakše da pronađeš neki fakultet koji odgovara onome što te zanima. Koliko sam te razumela veoma ti je važno da nakon završenog fakulteta imaš mogućnosti za rad u inostranstvu. Što se tiče rada u Nemačkoj, napravila si zaista dobar prvi korak kada si pogledala koja su tražena zanimanja. Ukoliko budeš razmišljala o zaposlenju u nekoj drugoj zemlji, to bi takođe bio dobar prvi korak. Važno je i da znaš da nije nemoguće da nađeš posao i ako tvoje zanimanje nije veoma traženo na tržištu rada, već samo da će ti možda biti malo teže i da ćeš morati da stekneš dodatna znanja i veštine koja će te izdvojiti od drugih kandidata.

Takođe, bilo bi važno da saznaš više o postupku priznavanja kvalifikacija, odnosno o načinu za priznavanje diplome i zvanja koje budeš stekla ovde. Recimo, za Nemačku bi više informacija mogla da dobiješ preko ovih kanala informacija: http://www.enic-naric.net/germany.aspx#anc08_19. Takođe, treba da imaš u vidu da same studije nisu garancija za posao, već je radno iskustvo i posedovanje određenih veština i znanja takođe veoma važno. Osim usavršavanja u stranom jeziku koje je veoma važno, već tokom pohađanja osnovnih studija možeš da apliciraš na razmenu na nekom od fakulteta u inostranstvu ili da se odlučiš na postdiplomske studije u drugoj zemlji, čime svakako povećavaš i mogućnosti da ostaneš da radiš u inostranstvu. 

Čini mi se da si nabrojala zaista veliki broj opcija u oblasti društvenih nauka, koji pružaju različite mogućnosti za zaposlenje. Ne postoji neka jedinstvena lista ovih fakulteta po isplativosti - svi oni pružaju različite opcije za zaposlenje od kojih su neke povezane sa višom platom a neke ne. Naravno, plata ne zavisi samo od toga koji bi fakultet upisala. Često se plate ljudi koji se bave istim zanimanjem razlikuju, u zavisnosti od specifične prirode posla, radnog iskustva ili institucije u kojoj rade. Raspon plata zaista jeste važna informacija, ali možda bi ti u odluci pomoglo i da razmisliš o opisu posla kojim bi se bavila, odnosno o tome koja zaduženja i odgovornosti bi imala, o uslovima u kojima bi radila i poslovnom okruženju koje bi ti više odgovaralo. Velika je razlika na primer između poslova kojima bi se bavila nakon Ekonomskog fakulteta u odnosu na poslove kojima bi se bavila nakon psihologije. Potrebno je i da detaljnije istražiš o svojim mogućnostima, ali i da razmisliš koliko ovi fakulteti odgovaraju tebi, tvojim interesovanjima, osobinama i veštinama.

Na osnovu tvojih pitanja preporučila bih ti i sledeće izvore informacija:
Nadam se da će ti ove informacije pomoći u donošenju odluke.