Pitanje savetnici

Interesuje me moda, šminkanje, ulepšavanje ljudi.

Moj problem je sličan kao i kod ostalih. Ne znam šta da studiram. Sve što znam jeste da me ništa od predmeta u školi ne interesuje. Moj hobi jeste fotografija, volim to i to me ispunjuje. Interesuje me moda, šminkanje, ulepšavanje ljudi. Ali to su sve hobiji. Treba mi pravi posao od koga bih dobro zaradjivala. Pa draga savetnice znaš li sta bih mogla da studiram a da me barem malo interesuje i da je slično mojim hobijima?

970
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Pre svega jako je lepo što imaš razvijene hobije i veliki je korak što si prepoznala šta je ono što te ispunjava. Naime, upravo jedan od načina da prepoznamo i izgradimo našu karijeru i zanimanje je kroz hobije, bilo da se bavimo nečim što je direktno povezano sa njima, bilo da na taj način otkrijemo neka naša interesovanja.
Možeš da razmisliš o tome da li bi želela da nastaviš da se nekim od ovih hobija baviš kroz posao. Na primer interesovanje za fotografiju možeš dalje usavršiti kroz studije fotografije (možeš da pogledaš više u našoj Bazi fakulteta). Takođe oblasti koje si pomenula kao što su šminkanje, ulepšavanje i moda su uvek veoma aktuelne oblasti koje pružaju brojna zanimanja: šminker, stilista, modni dizajner, kostimograf, modni urednik, modni fotograf i mnoga druga (predlažem ti da pogledaš i našu Bazu zanimanja). Neka od ovih zanimanja podrazumevaju i znanja iz fotografije, mode, dizajna, novinarstva i slično.

Kako bi uz zadovoljstvo razvijali karijeru, bitno je da se bavimo zanimanjem koje nas ispunjava, ali neka naša interesovanja možemo da razvijamo i samo kroz hobije. Ukoliko ne želiš da tvoje zanimanje bude direktno povezano sa hobijem, možeš da razmisliš šta je to što te u ovim hobijima najviše privlači? Da li je to što zahtevaju kreativnost? Ili te privlače karakteristike posla kao što je rad sa različitim ljudima, fleksibilnost u radnom vremenu, rad na različitim projektima? Kada razmisliš o tome, možeš da potražiš zanimanja koja će biti povezana sa tim karakteristikama. Na primer, možda te budu interesovala zanimanja kao što su Dizajner/kaGrafički/a dizajner/kaArhitekta il Pejzažni arhitekta. Mislim da je dobro i da sama istražuješ koja sve zanimanja bi ti odgovarala. Iako hobiji mogu da ti pruže predlog za zanimanje, možeš i da razmisliš o tome da li postoji neka osoba koju si upoznala a čije zanimanje ti se dopada ili da li osobe iz tvog okruženja, koje te dobro poznaju, imaju neki predlog za tebe, o kojem si razmišljala? Takođe, možeš da pogledaš i testove na našem sajtu (http://karijera.bos.rs/testovi/), možda ti oni pruže neki predlog za zanimanje koje bi te moglo zanimati, a takođe možeš da se obratiš stručnim saradnicima u svojoj školi, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i kancelariji za mlade, oni bi trebalo da mogu da te upute na nekoga sa kim bi mogla da razgovaraš o svojim nedoumicima.

Nakon što pronađeš zanimanja koja ti se dopadaju, možeš da dalje potražiš informacije o studijskim programima koji su povezani sa ovim što te interesuje. 

Takođe, predložila bih ti da pogledaš sledeće publikacije, one ti možda mogu biti od pomoći u ovom procesu traganja za informacijama o sebi i o zanimanjima:


Na kraju, pošto te zanima fotografija, možda će te interesovati i ovaj online kurs :) 

Nadam se da će ti ove informacije pomoći u donošenju odluke.