Pitanje savetnici

Da li da ostanem na Ekonomskom fakultetu ili da opet pokušam medicinu ili stomatologiju?

Kao odličan učenik sa svim peticama upisala sam srednju medicinsku jer sam već tada mislila da ću biti doktorica, u srednjoj bila sam odlična ali nisam imala sve petice jer me jedna profesorica nije voljela i uvijek je smatrala da nisam dovoljno naučila, pa me to toliko naljutilo da nisam učila njen predmet. Bila sam ponos genaracije ali nekako baš sam se izgubila i zaboravila sam šta želim biti, a i roditelji me nisu baš nesto podržavali ni forsirali. Izašla sam na prijemni na medicinu i nisam prošla bila sam prva ispod crte, a zatim na stomatologiju sam izašla samo na psihotest i odmah odustala. Zatim kada su prošli svi rokovi upisala sam Ekonomski fakultet iako nikada nisam razmišljala o tome. Kada posmatram sve jako mi je krivo na mene što nisam iskoristila svoj potencijal i dobre ocjene i ne znam šta dalje, da li da ostanem na ovome fakultetu ili opet pokušam medicinu ili stomatologiju jer jako me strah šta će moj tata misliti, i da li ja to mogu. Hvala unaprijed na odgovoru.

884
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Drago mi je što si nam pisala i što aktivno tražiš način da doneseš najbolju odluku za sebe! Verujem da se sada nisi sigurna šta je najbolje da uradiš. Čini mi se na osnovu tvog pitanja da u vezi sa ovom situacijom imaš osećanje anksioznosti i često razmišljaš o tome šta je moglo ili trebalo da se desi. Ono što je važno jeste da se ne obeshrabriš zbog toga što se dogodilo i da se fokusiraš na ono što sada možeš da uradiš. Veoma je dobro što si odvojila vreme da sada pažljivo razmisliš o svim mogućim opcijama koje imaš i o tome čime bi želela da se baviš. 


Na osnovu tvog pitanja nisam razumela da li te interesuju zanimanja koja su u vezi sa ekonomijom i da li ti se dopada studijski program do sada. Možda si otkrila da ti se nešto u vezi sa ekonomijom dopada ili si još više uverena da su medicina ili stomatologija bolji izbori za tebe. A možda postoji još neko zanimanje koje te zanima? Ovo su pitanja na koja je važno da sebi odgovoriš, kao prvi korak u donošenju odluke.

Nekada se dešava da se u vezi sa karijerom donesu odluke kojima posle nismo zadovoljni ili da ne bude sve onako kako smo planirali. Nekima se to desi na prelasku iz osnovne u srednju školu, nekima pri zapošljavanju ili menjanju posla, nekima pri upisu fakulteta. Svima se dešava da nekad pogreše i ne donesu dobru odluku, ali je najbolje da to prihvatiš kao značajno iskustvo koje će ti pomoći u budućnosti. Razmisli o tebi šta ti je predstavljalo problem pri upisu medicine i stomatologije prošli put. Da li je to bilo nedovoljno spremanje za prijemni ispit, prevelika anksioznost ili nešto drugo? Pokušaj da iskreno sebi odgovoriš na ovo pitanje, pošto iz toga možeš dosta da naučiš i da se dodatno spremiš ako odlučiš da pokušaš ponovo da konkurišeš na neki drugi fakultet.
Vidim da si i zabrinuta oko toga šta će misliti tvoj otac. Ono što je važno jeste da otvoreno i iskreno pričaš sa njim o tvojim nedoumicama, odlukom koju si donela i zbog čega. Roditelji žele ono što je najbolje za svoju decu i zato je važno da iskreno razgovaraš sa njim i saslušaš i njegovo stanovište.

Na kraju, ne zaboravi da ti i dalje poseduješ svoj potencijal i znanje koje si stekla tokom srednje škole koje možeš iskoristiti i pokazati i u budućnosti bilo kakvu odluku da doneseš. Iz ovoga što se desilo treba da izabereš nešto dobro za sebe i stekneš neko znanje iz ovog iskustva. Dakle, samo napred.