Pitanje savetnici

Zanima me koja je tačna razlika između strukovnih i akademskih studija kriminalistike

Zanima me koja je tačna razlika između strukovnih i akademskih studija kriminalistike, sem što strukovne traju 3 godine? Da li je to brže nalaženje radnog mesta ili još nešto drugo, pošto su predmeti skoro identični.

Takođe me zanima, da li posle završenih akademskih studija kriminalistike, može da se završi master na Pravnom fakultetu u Novom Sadu? Unapred hvala.

5147
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Kao što si primetila na osnovu gledanja programa studiranja, neki predmeti su identični na ovim studijama a neki različiti. Akademske studije su svakako obimnije, ali i podrazumevaju da je nakon njih moguće dalje usavršavanje u vidu master i/ili doktorskih studija. Nakon osnovnih strukovnih studija ne bi mogla da upišeš master akademske studije. Ono što jeste moguće jeste da upišeš specijalističke strukovne studije ili master strukovne studije koje su u ovom trenutku u procesu akreditacije na pojedinim visokim školama. U ovom konretnom slučaju, zvanje koje bi stekla nakon ovih studija je drugačije (strukovni kriminalista odnosno kriminalista) i mogu se razlikovati i mogućnosti za zaposlenje. Prema informacijama na sajtu Kriminalističko-policijske akademije, strukovne studije bi te spremale za posao policijskog službenika koji će obavljati izvršilačke poslove, dok bi te akademske studije spremale za posao policijskog službenika koji obavlja složenije poslove na višim hijerarhijskim nivoima. Više o tim i drugim mogućnostima za zaposlenje možeš pogledati na sajtu: http://www.kpa.edu.rs/cms/studije/strukovnestudije.html i http://www.kpa.edu.rs/cms/studije/akademskestudije.html
Da li je moguć upis kandidata koji nisu završili osnovne studije prava na Pravni fakultet u Novom Sadu se procenjuje na osnovu plana i programa osnovnih studija i uverenja o položenim ispitima (kao što možeš da vidiš u prošlogodišnjem konkursu http://www.pf.uns.ac.rs/images/konkursi/KONKURS%20MASTER%202016.pdf). Možeš da kontaktiraš studentsku službu fakulteta i da proveriš da li su do sada imali situaciju da je neko završio osnovne studije kriminalistike, i da tako dobiješ precizne informacije.