Pitanje savetnici

Hemijska tehnologija

Učenik sam IV godine gimnazije, još ne znam šta ću studirati. U najuži izbor ušla je hemijska tehnologija na TMF-u. Ustvari to je neki kompromis između mene, čija je najveća želja da se bavim poljoprivredom, i mojih roditelja koji neće ni da čuju za to jer kako kažu u Srbiji ne može da se živi od poljoprivrede,a verujem da su u pravu. Tako da ću najverovatnije najverovatnije na tehnologiju, ali u meni i dalje postoji neka sumnja da li je odluka dobra i ispravna? A i sa tom tehnologijom kakva je situacija sa zapošljavanjem?

1730
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Odabir fakulteta je vrlo složena odluka i drugi vršnjaci tvojih godina dele svoje dileme i pričaju o odluci zajedno sa roditeljima, članovima porodice i prijateljima. Verujem da tvoji roditelji žele najbolje za tebe i razumem njihovu brigu. Ti svakako treba da uzmeš u obzir i njihove savete i predloge, jer te oni poznaju i mogu da pretpostave šta bi ti odgovaralo. Važno je i da krajnju odluku doneseš ti sam u skladu sa svojim interesovanjima, željama i sposobnostima, ali i informacijama o mogućnostima za zapošljavanje. To je ipak tvoja odluka i zaista je važno da je doneseš sam i budeš zadovoljan njom. 

Generalno, tržište rada je veoma promenljivo tako da ne možemo tačno zaključiti da nakon nekog fakulteta sigurno možeš ili ne možeš naći posao. Danas sama diploma ne garantuje zapošljavanje. Uz uspešno pohađanje studija i pohađanje praksi i drugih vidova usavršavanja možeš da povećaš svoje šanse za zapošljavanje, pošto se pored diplome cene i znanja i veštine koje imaš i radno iskustvo koje poseduješ.

Na sledećem linku možeš saznati više o zanimanju Inženjera hemijske tehnologije, kao i ovde https://poslovi.infostud.com/info/opisi-zanimanja/files/zanimanje_70/Inzenjer_hemijske_tehnologije.pdf. Takođe u našoj Bazi zanimanja možeš da pogledaš zanimanja iz oblasti poljoprivrede, a možeš da pročitaš i odgovor na sledeće pitanje http://karijera.bos.rs/savetnica/949/da-li-mozes-da-mi-kazes-nesto-vise-o-poljoprivrednom-fakultetu.html.

Na kraju, važno je i da imaš poverenja u sebe i svoju sposobnost da doneseš odluku o nastavku školovanja. Sigurno si i ranije bio u situaciji da treba da odlučiš nešto što je tebi važno. Priseti se svih tih situacija u kojima si doneo odluku i bio uspešan u tome. Takođe, treba da imaš u vidu i to da to jeste važna odluka, ali ne mora da bude presudna. Situacija je sada takva sa poslovima da mnogi ljudi menjaju više zanimanja u toku svoje karijere i da se ponekad bave i uspešni su i u nečemu što nije u potpunosti ono za šta su se školovali. Važno je samo da ovu odluku pažljivo doneseš i da se potrudiš da ona bude najbolja za tebe u ovom trenutku.