Pitanje savetnici

Psihijatar ili psihoterapeut

Pozdrav! Idem u III razred gimnazije i počela sam da razmišljam o fakultetu. Međutim nisam odlučila koji. Želim da postanem psihijatar ili psihoterapeut, mada nisam sigurna da li bih morala Medicinski fakultet ili bih mogla i Filozofski odsek psihologija pa da onda završim neke postdiplomske studije za psihoterapeuta. I koje bi to studije bile? Koliko traje Medicinski fakultet, a koliko specijalizacija? Ja bih se odlučila za VMA ako bih birala Medicinski fakultet pa me zanima koju specijalizaciju završavam, kako, gde, koliko traje? Hvala unapred i izvinjavam se na dužini teksta.

9531
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Dobro je što si već počela da razmišljaš o fakultetu i da prikupljaš potrebne informacije - tako ćeš imati dovoljno vremena da nađeš sve podatke koji su ti potrebni da bi donela odluku. Odlično je što si prepoznala da te zanimaju pomagačka zanimanja, sada je samo potrebno da prikupiš dodatne podatake koji će ti pomoći da doneseš odluku o studijskom programu koji ćeš upisati.
Psihoterapeut možeš da postaneš i nakon završenog Medicinskog fakulteta i nakon završenih studija psihologije (ali i još nekih studija). Više o edukaciji za psihoterapeuta možeš pronaći ovde http://www.epsihoterapija.com/edukacija-za-terapeute. Kao što ćeš videti, ta edukacija traje najmanje četiri godine. Takođe, nakon završenih studija psihologije, ukoliko želiš da radiš u zdravstvenim ustanovama, postoji mogućnost da završiš specijalizaciju iz medicinske psihologije koja traje tri godine.
Što se tiče zanimanja psihijatra, njime možeš da se baviš samo nakon završenog Medicinskog fakulteta. Studije na ovom fakultetu traju šest godina. Posle obavljenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita, trebalo bi da završiš specijalizaciju u psihijatriji koja traje četiri godine. Takođe, važno je i da znaš da je za upis Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije potrebno ispuniti i dodatne uslove koji se tiču fizičke sposobnosti i zdravstvenog stanja (o čemu se možeš dodatno informisati ovde - http://www.mfvma.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=5023).