Pitanje savetnici

Prijemni ispit za režiju

Iskreno se nadam da ćete moći da mi pomognete i olakšate odabir fakulteta. Pohađam treći razred Gimnazije, društveni smer. Najveća želja mi je da postanem filmska režiserka, filmovi su nešto što me fascinira i moja su velika ljubav. Želim da upišem Fakultet dramskih umetnosti ali se jako plašim jer primaju samo sedmoro studenata a prijemni ispit mi deluje komplikovan. Pročitala sam da za prijemni treba da se snimi film u trajanju do 10 minuta i to mi je najveći problem jer nemam odgovarajuću opremu kako bih snimila film koji bi na neki način zadivio komisiju pa me zanima da li je zapravo potrebno imati neko iskustvo iz režije i opremu kojom bih snimila film za prijemni? Pored toga, brine me i ostatak prijemnog jer sve ima nekakve veze za režijom a ja nikada nisam imala priliku da se oprobam u nečemu što bi bar ličilo na režiranje. Čitala sam dosta knjiga o poznatim svetskim i našim režiserima i o kinematografiji uopšte. Ovu moju želju još nikome nisam spomenula jer sam primetila da me roditelji i prijatelji uglavnom usmeravaju ka informatici i tim oblastima u kojima ima novca a mene to ne zanima. Nadam se da ćete umeti da mi odgovorite na pitanje i da me malo posavetujete i možda ohrabrite ili predložite nekakvu alternativu, ali bih Vam ja bila veoma zahvalna ako biste mi pomogli oko ovoga možda se još neko interesovao za režiju pa ste već upoznati sa svim. Unapred hvala!

3325
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Hvala na pitanju i što si svoja interesovanja podelila sa nama :)

U pravu si, prijemni ispit za studijski program filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti je vrlo složen. Sastoji se iz 3 dela i svaki je uslov za izlazak na sledeći deo. Iako konkurencija zaista jeste velika, nije nemoguće upisati ovaj studijski program i možeš da razmisliš da barem pokušaš.Tvoja prednost je što si počela da razmišljaš o tome i da se pripremaš na vreme - već u trećoj godini gimnazije. Retko ko od kandidata koji se prijavljuju na prijemni ispit poseduje mnogo znanja iz režije i to se svakako može unaprediti :) OVDE možeš saznati više o literaturi koju je potrebno pripremiti za usmeni i pismeni deo prijemnog ispita. Predlažem ti da kontaktiraš ili posetiš Fakultet dramskih umetnosti kako bi se raspitala i za tehničke detalje vezane za opremu o polaganju prijemnog ispita (http://www.fdu.edu.rs/strane/kontakt/381). Uskoro će izaći i termini za konsultacije za prijemne ispite, pa možeš da razmisliš i da posetiš fakultet i tako saznaš informacije koje su ti neophodne. Kako si treća godina gimnazije, možeš čak i da razmisliš o izlasku na prijemni ispit za režiju već ovog juna kako bi najbolje stekla uvid u proces polaganja prijemnog ispita (samo što u tom slučaju treba da imaš u vidu da bi bilo potrebno i da polažeš dopunski ispit).

Što se tiče konkretnih saveta za prijemni ispit, možda bi ti pomoglo da pričaš sa nekim ko ga je uspešno položio. Kao primer, evo nekih iskustava kandidata koji su pre nekoliko godina polagali ovaj prijemni ispit: http://karijera.bos.rs/savetnica/96/dramaturgija-i-rezija.html. U svakom slučaju, test iz oblasti filmske i opšte kulture je eliminacioni, pa je važno i da se za njega dobro spremiš.

Prednost je što se prijemni ispit na FDU-u realizuje malo ranije (obično oko 20.juna) u odnosu na druge fakultete pa uvek možeš pripremiti i plan B i pisati nam na tu temu. Upravo zbog velike konkurencije, veliki broj kandidata s priprema i za neki drugi prijemni ispit i dobro je da razmisliš i o tome koja su druga interesovanja koja takođe imaš i kojim zanimanjama bi takođe volela da se baviš. Ukoliko odličiš da konkurišeš za režiju biće važno i da iskreno razgovaraš sa roditeljima o svojim planovima.