Pitanje savetnici

Visoka škola u oblasti elektrotehnike

Pozdrav, ja sam završila gimnaziju (prirodno-matematički smer) i tada sam odlučila da nastavim dalje i upišem Fizički fakultet (smer meteorologija), međutim mene to nije privuklo i ja sam se odmah ispisala posle nedelju dana, sada čekam sledeći upisni rok. Želela bih da upišem višu školu elektrotehnike i računarstva pa se dvoumim između energetike ili elektronike i telekomunikacija. Pri odabiru srednje škole sam pogrešila i to mi je bila fatalna greška. Poslušala sam roditelje i upisala gimnaziju koja je veoma opšta i teoretski orijentisana, gimnaziju nisam volela i gradivo mi nije bilo zanimljivo tako da nisam praktično stekla veliko znanje u gimnaziji i nisam imala volju za učenjem, izgubila sam samopouzdanje iako sam u osnovnoj bila đak generacije. Zbog pogrešnog odabira škole su mi se 'smučili' i predmeti koje sam do tada volela. Oduvek me je zanimala elektrotehnika, pa bih volela da upišem Višu školu elektrotehnike i računarstva. Imam veliku dilemu da li da upišem smer elektronika i telekomunikacije ili nove energetske tehnologije, ako ne uspem da se upišem na VISER planiram da upišem Tehnikum taurunum (termotehniku). Jako se brinem da li ću doneti pravu odluku s obzirom da u srednjoj školi nisam imala nikakav dodir sa elektrotehnikom pa nemam velikog predznanja da li je moguće nadoknaditi. Zanima me kakva je VISER skola, kvalitet nastave, koji je od ova dva smera perspektivniji, kakve su mi šanse da se zaposlim u struci s obzirom da nisam zavrsila fakultet vec višu skolu i s obzirom da sam devojka? Takođe me interesuje koliko je teška škola, koliko su zahtevna predavanja posto sam ih kontaktirala i nisam dobila odgovor, takođe bih volela da znam koliko je teško s obzirom da ne poznajem nikoga ko radi taj posao. Mnogi mi kažu da su ova zanimanja za muškarce i da poslodavci prvenstvo daju muškim kolegama, a da mi devojke nemamo velike šanse ni za napredovanje iako pokazemo volju i ogroman trud. Mene samo ta struka zanima i ne znam šta bih drugo skroz sam u haosu i depresiji. Bila bih Vam mnogo zahvalna kad biste mi pomogli da donesem pravu odluku. Hvala unapred i srdačan pozdrav.

2201
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Drago mi je što si nam pisala i što aktivno tražiš način da doneseš najbolju odluku za sebe sada!  Ono što je važno jeste da se ne obeshrabriš zbog odluka u vezi sa tvojom karijerom koje si donela ranije i da se fokusiraš na ono što sada možeš da uradiš. Iz svake odluke koje donesemo, čak i ako se ispostavi da ona nije bila najbolja za nas, možemo nešto da naučimo, da steknemo neki uvid koji nam može pomoći kasnije. Veoma je dobro što si odvojila vreme da sada pažljivo razmisliš o svim mogućim opcijama koje imaš i o tome čime bi želela da se baviš. Uradila si zaista veliki deo posla sada kada si identifikovala koja je oblast koja te interesuje i u kojoj želiš da nastaviš obrazovanje. Korisno je i pohvalno što prikupljaš sve informacije o opcijama koje te zanimaju i što tako odgovorno i sistematično razmišljaš. Čak i ako srednja škola nije bila dobar izbor za tebe, treba da se setiš i svog uspeha iz osnovne škole i ne zaboravi da ti i dalje poseduješ svoj potencijal i radne navike koje si tada stekla i koje možeš iskoristiti i pokazati i u budućnosti bilo kakvu odluku da doneseš.
Što se tiče predznanja za upis studijskih programa koji te interesuju, ono što je važno jeste da spremiš prijemni ispit. Dok ga budeš spremala savladaćeš ono predznanje koje ti je potrebno za pohađenje studija i nema razloga da te to dalje brine. Od trenutka kada upišeš visoku školu biće potrebno samo da redovno i vredno učiš. 
Postavila si mi dosta pitanja u vezi sa konkretnim opcijama o kojima razmišljaš. Pozvala bih te da prvo temeljno istražiš informacije dostupne na visokim školama o kojima razmišljaš:
A ovde možeš pročitati malo više o zanimanjima za koja bi se spremala:
Kao što ćeš videti, programi strukovnih studija generalno sadrže dosta praktične nastave, što verujem da će tebe interesovati. Nažalost, nemam informacije o relativnoj razlici u ovim smerovima pošto ne postoje tako precizni podaci o zaposlenosti nakon završetka svakog smera. Ono što mogu da ti kažem jeste da je važno da se pored diplome usavršavaš i stičeš praktična znanja i veštine kroz stručne prakse, učestvovanje u projektima, seminarima... Kao što znaš, poslodavci veoma cene radno iskustvo i praktične veštine, tako da neće biti ključna samo tvoja diploma, već i to da li umeš da praktično primeniš svoja znanja. U vezi sa tim - moguće je da kasnije razmišljaš i o samozapošljavanju i nekim netipičnim oblicima rada kao što je freelancing. Na primer, ako kroz program studija budeš uložila trud u savladavanje softvera kao što je MATLAB ili i nekog programskog jezika - možeš da potražiš brojne poslove koji uključuju ove veštine. Pošto voliš da stičeš praktična znanja, sigurna sam da ti to neće biti teško.
Na kraju, mislim da je veoma važno da se ne plašiš u vezi sa tim da li je to "muško" zanimanje i da nikako ne dozvoliš da te taj aspekat odvrati od bavljenja ovom oblašću. Stav da poslodavci daju prednost kandidatima koji su muškarci u ovoj oblasti je ipak generalizacija. Čak i da je to slučaj sa nekim pojedinačnim poslodavcem, to nikako nije slučaj sa svima, tako da zaista mislim da ova konkretna briga ne treba da ti bude prepreka za bavljenje ovom oblašću. Postoje zaista brojni primeri žena koje se uspešno bave ovom poslom na svim pozicijama u oblasti tehničkih delatnosti (uključujući i više pozicije). Evo, na primer ovde http://itgirls.rs/intervju/ možeš pročitati intervjue sa nekima od njih.