Pitanje savetnici

Vreme za upis na fakultet se bliži a ja još nemam ni ideju šta bih mogla da upišem

Zdravo, vreme za upis na fakultet se bliži a ja još nemam ni ideju šta bih mogla da upišem. Zanimaju me različite stvari i to pretežno one sa društvenog smera poput jezika, istorije, psihologije, arheologije itd. Posebno me zanima i medicina tačnije hirurgija. Uradila sam bezbroj testova ali i dalje nisam sigurna koji bi fakultet bio najbolji za mene.

819
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Verujem da si sada malo zbunjena i zabrinuta. Nije lako doneti odluku i odabrati fakultet i razumem da imaš dosta mogućnosti o kojima razmišljaš. Ono što je važno jeste da si prepoznala nekoliko opcija koje te zanimaju, što znači da si već uradila značajan deo posla. Testovi mogu da ti pruže korisnu informaciju, ali ti oni sami po sebi ne mogu pružiti konačni odgovor. Važno je i da se detaljnije informišeš o zanimanjima, kao i da razmisliš koliko tvojim veštinama, sposobnostima, interesovanjima, vrednostima odgovaraju različiti opisi poslova.

Među opcijama koje si pomenula, izdvojila si psihologiju koja najčešće odgovara pomagačkim zanimanjima i medicinu, koja je po tome slična, mada bi ti posao izgledao dosta drugačije. U slučaju hirurgije kao specijalizacije, tvoj proces pripreme za ovo zanimanje bi trajao dugo, i to jeste informacija koju treba da uzmeš u obzir. Nakon šestogodišnjih studija na Medicinskom fakultetu, bilo bi potrebno da završiš pripravnički staž i položiš stručni ispit, a zatim i da upišeš specijalizaciju, koja zavisno od vrste hirurgije, traje pet ili šest godina.
Sa druge strane, zanimanja poput istorije, jezika, arheologije uglavnom nisu pomagačka i često su povezana sa zanimanjima profesora i istraživača, ili, u slučaju jezika, i prevodioca ili lektora.
 
Možeš da pokušaš da zamisliš jedan svoj radni dan na ovakvim poslovima, to ti možda može pomoći da doneseš odluku da li te to interesuje ili ne. Kako bi donela odluku, veoma je važno da prikupiš informacije o opcijama koje te interesuju. Na našem sajtu možeš da pronađeš određene informacije o zanimanjima,o mogućnostima za zapošljavanje, približnom rasponu plata i veštinama koje su ti potrebne za bavljenje njima. Pored informacija na sajtu, ohrabrila bih te da nastaviš da prikupljaš informacije koje su ti potrebne na sajtovima fakulteta, razgovorom sa osobama koje se bave određenim zanimanjem koji te interesuje, razgovorom sa nastavnicima i stručnim saradnicima... 
Na kraju, ukoliko ti tvoje dileme predstavljaju veliku teškoću, možda bi ti odgovaralo da uživo porazgovaraš sa karijernim savetnikom/icom. Možeš pogledati da li u tvojoj školi psiholog realizuje takva savetovanja ili možeš zatražiti razgovor u obližnjoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.