Pitanje savetnici

Zanimaju me finansije i zakoni, kriminalistika, pravo.

Imam problem oko odabira fakulteta, nemam predstavu šta bih posle srednje skole mogla da upišem. Završna sam godina Poljoprivredne škole, još uvek se nisam odlučila šta ću dalje. Zanimaju me finansije i zakoni, kriminalistika, pravo. Nekako bih više volela da u životu radim nešto što je pri policiji ili slično. Dosta njih su mi rekli da je za mene najbolje da upišem Državnu Bezbednost, ali ja još uvek nemam predstavu, moram da odlučim što pre. Veoma sam zbunjena, izgubljena, vremena je sve manje, i dok svi vec počinju sa pripremama za fakultet, ja ne znam ni koji ću, rastrzana sam na dve skroz suprotne strane. Šta mi Vi savetujete?

1702
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Hvala ti zaista na pitanju i poverenju. Nažalost, nisam sigurna da sam u potpunosti razumela oko čega se dvoumiš, ali ja ću pokušati da odgovorim na tvoje pitanje, pa ako budeš imala još neko pitanje, slobodno mi piši! 
Nisam sigurna na šta misliš kada kažeš da razmišljaš da upišeš državnu bezbednost, da li je to Akademija za nacionalnu bezbednost, Kriminalističko-policijska akademija ili Fakultet bezbednosti? Pored tih opcija, ako te interesuje pravo i oblast bezbednosti, možeš da razmisliš i o pravnom fakultetu i usmeravanju na oblast krivičnog prava (takav je, na primer, Smer unutrašnjih poslova na Pravnom fakultetu u Novom Sadu). Ukoliko te interesuje samo pravo, možeš da razmisliš o pravnom fakultetu. U policiji bi mogla da radiš nakon svih pomenutih opcija, međutim vrsta posla koji bi radila bi se razlikovala. Kriminalističko - policijska akademija je najviše vezana za posao u policiji odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao što je Akademija za nacionalnu bezbednost najviše vezana za Bezbednosno - informativnu agenciju. Sa druge strane, s obzirom na tvoje interesovanje za finansije, mogla bi, na primer, da razmisliš i o ekonomskom fakultetu.  
Predložila bih ti da malo istražiš te fakultete i visoke škole, da pogledaš koja su zanimanja sa njima povezana i kako izgleda opis posla u tim oblastima. Na primer, možeš za početak da potražiš ta zanimanja na našem sajtu i da pogledaš po ključnim rečima ranije odgovore na pitanja karijernoj savetnici. Pored toga, važno je da se upoznaš i sa prijemnim ispitom, spiskom predmetom i načinom studiranja na tim visokoškolskim ustanovama, kako bi se dobro upoznala sa uslovima za upis.
Ukoliko budeš imala još neku nedoumicu, slobodno mi piši i postavi mi pitanje koje te interesuje.