Pitanje savetnici

Prijemni ispit za psihologiju

Veoma sam nestrpljiva, znatiželjna i nervozna po pitanju fakulteta, iako sam treća godina trenutno. Interesuje me u kom mesecu sledeće školske godine izlaze informacije na fakultetima o polaganju prijemnog ispita 2018. godine (školska 2017/18.). Konkretno, zanima me kada najranije mogu da nabavim knjige za spremanje prijemnog ispita (u mom slučaju - psihologija, na Filozofskom fakultetu u Beogradu na primer.) i datume polaganja (zato što mislim da datumi izlaze početkom godine u kojoj se polažu prijemni ispiti - to mi je logično). Sledeća stvar: zanima me da li se knjige za prijemni ispit na Filozofskom fakultetu u različitim gradovima razlikuju? I treća stvar: da li je normalno to što već počinjem da intenzivno razmišljam o upisu na fakultet i to što brinem previše o svemu vezanom za tu temu.

P.S. Izvinjavam se na ovako dugačkom pitanju. Hvala unapred.

11866
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Mislim da je odlično što več sada razmišljaš o detaljima u vezi sa upisom na fakultet, i veoma je pohvalno što tako savesno i odgovorno pristupaš ovoj temi! Jedino što bi bilo dobro jeste da ne budeš isuviše zabrinuta - krenula si da razmišljaš o prijemnom ispitu na vreme i možeš da se dobro pripremiš za njega. Jedan deo prijemnog ispita za psihologiju jeste, kao što znaš, test opšte informisanosti ili i test sposobnosti (zavisi na kom fakultetu budeš konkurisala), za koji ne možeš baš da se spremiš. Međutim, u vezi sa tim aspektom prijemnog ispita ćeš biti u istoj situaciji kao i ostali kandidati, tako da će samo biti važno da se koncentrišeš i da ga uradiš najbolje što možeš. Sa druge strane, za test znanja iz psihologije možeš da se spremiš, i to treba da uradiš dobro. Koja je literatura za spremanje testa znanja iz psihologije možeš da pronađeš na sajtovima fakulteta. U ovom trenutku potrebna literatura se razlikuje u različitim gradovima: 
Pošto ćeš ti upisavati fakultet naredne godine, treba da znaš da se ova literatura ponekad menja, mada se to ne događa često i verovatno će ostati ova literatura koju sam ti navela. Dakle, već sada možeš da počneš sa spremanjem testa znanja, dok knjige za spremanje testa opšte informisanosti ne postoje, već postoje samo knjige sa primerima ovog testa iz ranijih godina. Konkurs za upis fakulteta, koji sadrži informacije koje te zanimaju, nema tačan datum objavljivanja. Koliko je meni poznato, obično se objavljuje u aprilu. Takođe, tačni datumi polaganja ispita se obično objavljuju nekoliko nedelja pre prijemnog ispita, mada se ta procedura razlikuje u zavisnosti od fakulteta. 
I na kraju, molim te nemoj da se izvinjavaš zbog dužine pitanja, drago mi je ako sam uspela da ti odgovorim na neku nedoumicu. Slobodno mi piši ako te još nešto interesuje :)