Pitanje savetnici

Specijalizacija iz pedijatrije

Pozdrav! Ovog puta me zanima specijalizacija iz pedijatrije. Pročitao sam da traje, nakon 6 godina studiranja medicinskog fakulteta, 4 godine. Zanima me u kojoj ustanovi će se odvijati specijalizacija, koje će mi se dužnosti pripisivati (koje će biti moje dužnosti). Sa kolikom starosnom dobi dece bih se susretao...

5806
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Mislim da je veoma dobro što razmišljaš o tome kojim bi se tačno zanimanjem bavio, i što prikupljaš dosta informacija o tome, a želela bih samo da ti kažem da odluku o specijalizaciji svakako ne moraš sada da doneseš. Ukoliko si odlučio da želiš da se baviš zanimanjem lekara i da ćeš upisati Medicinski fakultet, važno je da upišeš srednju školu koja bi ti to omogućila, a zatim i da se spremiš za prijemni ispit. Kada upišeš Medicinski fakultet, može da se dogodi i da tokom samog studiranja shvatiš da ti se neka oblast u medicini više a neka manje dopada, i da u skladu sa tim upišeš odgovarajuću specijalizaciju.
U vezi sa onim što te interesuje, to možeš da pronađeš u Pravilniku o specijalizacijama i užim specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika. Tu možeš da vidiš da bi tokom specijalizacije trebalo da naučiš da organizuješ i izvodiš preventivne aktivnosti u ustanovama zdravstvene zaštite dece i omladine, da pratiš rast i razvoj, da otkrivaš razvojne nepravilnosti i iste otklanjaš, da pravilno ocenjuješ i koriguješ ishranu, da otkrivaš uzroke bolesti dece i omladine, da samostalno izvodiš dijagnostičko-terapijske procedure u okviru dispanzerke službe i da samostalno radiš na pedijatrijskom odeljenju bolnice ili klinike.
U toku prve godine specijalizacije specijalizant radi posao sobnog lekara na dečjem odeljenju bolnice i/ili porodilišta i dispanzerskog lekara u predškolskom i školskom dispanzeru pod vođstvom neposrednog mentora pedijatra i/ili školskog lekara. Tokom druge godine, specijalizant ima status odgovornog sobnog lekara pedijatra na usmerenim (užestručnim) kliničkim odeljenjima obavljajući stručni rad pod vođstvom mentora. Te prve dve godine predstavljaju opšti deo specijalizacije, zajednički program za sve specijalizante iz ove oblasti, dok poslednje dve godine čine specijalizovani deo koji omogućava sticanje znanja iz uže stručnih područja, zavisno od toga gde specijalizant radi.
Nadam se da sam uspela da ti barem malo približim kako izgleda ova specijalizacija, a ako budeš imao još neko pitanje ili nedoumicu, slobodno mi piši.