Pitanje savetnici

Sada dosta razmisljam i o menandžmentu

Zdravo! Počela sam da volontiram i sada dosta razmišljam i o menandžmentu. Sem FON-a koji su još fakulteti za to i da li je na FON-u to vezano za programiranje ili uopšteno? Da li znaš kakvi su predmeti i da li se mnogo 'buba'. Hvala unapred! :)

1096
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Bravo za inicijativu za volontiranje! Verujem da si kroz sticanje različitih iskustava, počela da razmišljaš o različitim zanimanjima, pa i o nekima o kojima možda nisi razmišljala ranije, što je uvek dobro. Što se tiče menadžmenta, to je zaista široka oblast, pa u skladu sa tim postoji i veliki broj opcija za obrazovanje. Za početak bih te uputila na ovaj tekst http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/235. Tu možeš videti neke od opcija za formalno obrazovanje, ali ta lista nije iscrpna. Ukoliko bi te interesovao i menadžment u određenoj specifičnoj oblasti, kao što je to menadžment ljudskih resursa, trgovinski menadžment ili menadžment u kulturi,  lista bi bila još duža. Evo nekoliko linkova koji se tiču zanimanja menadžera u raznim oblastima koje bi mogla da pogledaš na sajtu, a kasnije ako te interesuju i detaljnije istražiš:

Brend menadžer/ka;  Community manager - Menadžer zajednice na društvenim mrežama;  HR menadžer/ka - menadžer/ka za ljudske resurseInženjer/ka industrijskog menadžmenta;  Internet marketing menadžer/ka;  IT menadžer/kaMarketing i PR menadžer/ka;  Menadžer/ka bankarske filijale;  Menadžer/ka bezbednosti;  Menadžer/ka farme organskih prozvoda;  Menadžer/ka korporativnih komunikacija;  Menadžer/ka logistikeMenadžer/ka programa u međunarodnoj organizaciji;  Menadžer/ka proizvoda;  Menadžer/ka projekata;  Menadžer/ka projekata u NVO;  Menadžer/ka u gastronomiji;  Menadžer/ka u kulturiMenadžer/ka u turizmu;  Menadžer/ka u ugostiteljstvu;  Menadžer/ka za opremanje sportskih objekata;  Menadžer/ka za procenu rizika;  Menadžer/ka za upravljanje kvalitetom;  Portfolio menadžer/ka;  Projektni/a menadžer/kaSportski/a menadžer/ka.

Na Fakultetu organizacionih nauka postoji program Menadžment i organizacija. U drugoj godini studija studenti se opredeljuju za jednu od tri studijske grupe: Menadžment, Menadžment kvaliteta i standardizacije i Operacioni menadžment. Na zvaničnom sajtu Fakulteta organizacionih nauka možeš saznati tačno kako izgledaju predmeti svih studijskih grupa (na primer za Menadžment - http://www.fon.bg.ac.rs/studije/osnovne-akademske-studije/menadzment/). Možda ti je unelo nedoumicu to što ovaj fakultet ima i studijski program Informacioni sistemi i tehnologije, ali kao što ćeš videti uvidom u studijski program, studije menadžmenta nisu povezane sa programiranjem. One ipak sadrže određene predmete za koje je potrebno predznanje iz matematike, a bilo bi neophodno i da matematiku polažeš za prijemni ispit. 
Ukoliko budeš imala još neko pitanje ili nedoumicu, slobodno mi piši :)