Pitanje savetnici

Koji je po vama bolji izbor, Visoka turistička ili psihologija?

Razmišljam o upisu na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici smer psihologija, koji je po vama bolji izbor, Visoka turistička ili psihologija u Kosovskoj Mitrovici :) Na internetu pise da je lakše završiti psihologiju u Mitrovici nego u drugim gradovim Srbije, koje je vaše mišljenje. Hvala :))

943
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Važno pitanje je zaista koji je pravi izbor za tebe u ovom trenutku, a to možeš najbolje da saznaš prikupljanjem informacija o sebi (o svojim interesovanjima, veštinama, vrednostima, sposobnostima) i informacija o zanimanjima. Ranije smo pričale o Visokoj turističkoj školi, pa bih ti predložila da se detaljnije informišeš o zanimanju psihologa i da u odnosu na ono što znaš o sebi, proceniš da li bi ti to odgovaralo. Psihologija je široka oblast koja pruža mogućnosti za različite poslove - od istraživačkog posla,do kliničkog rada, obrazovanja i rada u ljudskim resursima. Možeš da počneš istraživanje o ovom zanimanju na našem sajtu, a da nastaviš dalje da se informišeš preko interneta, samo dobro proceni pouzdanost informacija. Možda bi mogla da razgovaraš i sa nekim ko se već bavi tim poslom, na primer možeš da razgovaraš sa nastavnikom/nastavnicom psihologije ili školskim psihologom.

Na kraju, što se tiče težine, to ne bih mogla da ti kažem, pošto ne postoje takvi podaci. Postoje samo utisci studenata koji završavaju te fakultete, koji nisu sasvim pouzdani. Kao što verovatno znaš, nešto što je tebi lakše nekom drugom je teže i obrnuto - utisak o težini dosta zavisi od osobe koja govori o tome. Ono što možeš da uradiš jeste da uporediš predmete na studijama, kao i broj bodova koji je potreban za upisivanje, pošto je i to važna informacija.
Kada prikupiš sve relevantne informacije, pokušaj da zamisliš čime bi ti više odgovaralo da se baviš i o razlozima za i protiv u vezi sa svakom opcijom o kojoj razmišljaš. 
Želim ti puno uspeha, a ako budeš imala još neku nedoumicu, slobodno mi piši :)