Pitanje savetnici

Koji master mogu u inostranstvu nakon završenog jezika?

Pozdrav! Imam jednu nedoumicu i koliko god da sam tražila odgovor nisam našla, tako da se nadam da ću odgovor naći ovde, od vas. Studiram engleski jezik, tek sam prva godina. Međutim, razmišljam o masteru u inostranstvu. Pa me zanima, koji bih master mogla da upišem nakon engleskog jezika. Moja velika ljubav je ovaj jezik, ali takođe i psihologija, sociologija i žurnalistika. Tako da razmišljam o masteru iz tih oblasti, ali ne znam koliko je moguće. Šta mogu u inostranstvu nakon završenog jezika? Hvalaa!

1740
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Veliki broj faktora se uzima u obzir kada se konkuriše za master u inostranstvu. Npr. u nekim zemljama će možda postojati mogućnost da upišeš neki od ovih smerova iako si završila jezik, u drugima ne. Kao što kod nas ne bi mogla da upišeš master na npr. psihologiji, osim ako ne položiš veći broj diferencijalnih ispita a zatim prijemni za master studije. Takođe, pri prijavi za inostranstvo, uzimaće se u obzir prosek - tamo gde je veća konkurencija zahtevaće se i što viši prosek ostvaren na studijama. 
Tvoja prednost je što si na prvoj godini, pa imaš vremena da se o svemu lepo informišeš, ispitaš sve mogućnosti i na vreme doneseš odluku šta bi upisala, a na kraju krajeva, i prikupiš dokumentaciju kada dođe momenat za to.
Evo nekih sajtova koji mogu da ti budu od koristi:
Ne bi bilo loše da prvo porazmisliš u kojim bi zemljama volela da studiraš, a onda da polako istražuješ sve fakultete koji te interesuju u tim zemljama, kakve mogućnosti nude i koji su uslovi za upis.
Nadam se da će ti ove informacije bar malo pomoći u daljoj odluci. Ako imaš još nekih pitanja ili nedoumica, slobodno mi piši.