Pitanje savetnici

Da li se odseci psihologije, pedagogije i socijalne politike i rada mogu upisati sa vrlo dobrim uspehom?

Pozdrav! Zanima me da li se Filozofski falkutet u Nišu, tačnije odseci psihologije, pedagogije i socijalne politike i rada mogu upisati sa vrlo dobrim uspehom (po mogućstvu na budžet)? Trenutno sam u trećoj godini, ali od prve nosim vrlo dobar uspeh. Takođe, zanima me da li je ovde dobra zaposlenost sa nekim od ovih delatnosti i da li se u inostranim zemljama traže ovakve delatnosti?

1383
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Broj bodova koji je potreban za upis bilo kog fakulteta se menja iz godine u godinu jer zavisi od toga kakvi đaci se prijave. Nemoj da te obeshrabri to što imaš vrlo dobar uspeh, već se potrudi da spremiš prijemni ispit najbolje što možeš. Verujem da uz dobru pripremu i osvojen visok broj bodova na prijemnom ispitu možeš da upišeš neki od tih smerova. Ne bi bilo loše da se raspitaš koliki je broj bodova bio potreban za upis prethodnih godina na svakom od smerova. Možda poznaješ nekoga od studenata, a možeš i da pozoveš studentsku službu fakulteta i raspitaš se. Takođe, ove godine će tek biti prijemni, pa proprati kada izađu rezultati, tako ćeš steći okvirnu sliku o tome kakav ti uspeh treba za koji smer.

Mogućnosti za zapošljavanje sa ovim smerovima ima. Da bi mogla da se zaposliš u inostranstvu, uglavnom bi morala da nostrifikuješ diplomu što u nekim zemljama podrazumeva da polažeš tamo dodatne ispite, jer nisu sve diplome priznate svuda u svetu. Dobra stvar sa svim ovim smerovima je što ima puno mogućnosti za dodatnu edukaciju koja će ti povećati šanse za zaposlenje. Postoji mogućnost da nakon studija upišeš master u inostranstvu, pa po završetku potražiš zaposlenje.

Možda će ti pri odluci šta da upišeš pomoći ako se detaljnije upoznaš sa svakim zanimanjem.

O zanimanju pedagoga možeš pročitati na sledećim linkovima:

Gde sve može da radi pedagog

Dramski pedagog

Pedagog u centru za socijalni rad

Naravno, postoji još opcija kao što su domovi za nezbrinutu decu, savetovališta, škola naravno, vrtići. Ali svuda je fokus na rad sa decom.

O zanimanju psihologa pročitaj ovde: Psiholog, a takođe OVDE pogledaj odgovor na pitanje čime sve psiholog može da se bavi.

Više o zanimanju socijalnog radnika možeš videti OVDE. Nakon završenog ovog smera, možeš da radiš u institucijama koje se bave socijalnim pitanjima i problemima.

U principu, iz tvojih interesovanja vezano za studije mogu da zaključim da te zanimaju pomagačke profesije. Razmisli da li bi više volela da radiš sa decom i baviš se obrazovno-vaspitnim radom (pedagog), da se baviš pitanjima socijalne zaštite i ugroženim grupama (socijalni radnik) ili kao psiholog gde bi tokom studija mogla da se odlučiš u kom pravcu dalje želiš da se razvijaš (obrazovanje, poslovna psihologija, klinička itd.). Svi ovi smerovi pružaju i dobru mogućnost da se baviš npr. istraživačkim radom. Pored iščitavanja linkova koje sam ti navela, možeš i da porazgovaraš sa predstavnicima ovih zanimanja iz svoje okoline, i zamoliš ih da ti približe svoj opis posla.