Pitanje savetnici

Da li može da se upiše jedan fakultet kao alternativa, dok se ne saznaju rezultati na željenom pa da se povuku dokumenta?

Pozdrav! Moja sestra je ove godine polagala prijemni na 2 fakulteta (na Hemijskom i Stomatološkom). Što se tiče rezultata, nalazi se nekoliko mesta ispod crte na oba fakulteta, pa samim tim čekamo prozivke kako bismo videli da li će uspeti da upiše na samofinansiranje, a možda i na budžet jer smo čuli da obično bude pomeranje liste. Prozivka na Hemijskom je 7-og a na Stomatološkom 11-og. Ukoliko upadne na Hemijski fakultet na budžet prilikom prozivke i tog dana upiše (kao alternativu jer ne zna kako ce proći na stomatologiji ), a nakon toga sazna da je i na Stomatološkom na budžetu, da li postoji mogućnost da upiše i stomatologiju, i nakon toga povuče dokumenta i ispiše se sa Hemijskog fakulteta? Jer joj je primarna želja Stomatologija. Hvala

1266
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Veoma je lepo što pomažeš sestri, zaista je važna podrška porodice pri odabiru daljeg školovanja. 

Žao mi je što je trenutno tvoja sestra u neizvesnoj situaciji. Postoji mogućnost da se upiše i drugi fakultet, međutim obaveza je da se drugi fakultet upiše na samofinansiranje ukoliko je prvi fakultet upisan na budžet. Takođe, postoji mogućnost ispisivanja sa jednog fakulteta i upisivanje drugog. Ono što je teškoća u ovom slučaju jeste da će njeni dokumenti ostati na fakultetu koji je prvi put upisala, pa ih neće imati kod sebe kad bude upisivala drugi fakultet.

U ovoj situaciji najbolje je kontaktirati studentske službe fakulteta i tim putem se raspitati o tome, trebalo bi da oni mogu tačno da vam kažu kakva je procedura, sigurna sam da su i ranije imali slična pitanja pa da će moći da vam daju odgovarajući savet.

Želim joj puno sreće.