Pitanje savetnici

Želim da upišem master studije u inostranstvu. Odakle da počnem pretragu?

Prošle godine sam završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka. Sada, u oktobru, želim da upišem master studije u inostrantsvu. Znam da sam zakasnila sa konkurisanjem za stipendije, pa sam spremna da platim školarinu. Deo oko kojeg mi je potrebna pomoć- odakle da počnem sa pretragom Univerziteta u Evropi ili Americi? Da li možete da me uputite na sajtove ili nekoga ko bi mogao da mi da smernice i pomogne pri izboru pravog fakulteta.

915
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Hvala ti najlepše na pitanju. Odlično je što si donela odluku o tome šta je najbolje da bude tvoj naredni karijerni korak i prepoznala da je važno da prikupiš sve potrebne informacije. Što se tiče saveta u vezi sa studiranjem u inostranstvu, mogu da ti preporučim da se obratiš Centru za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu. Na njihovom sajtu možeš da potražiš više informacija o procesu prijavljivanja za studije u instranstvu http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/v-savetnik/studiranje-u-inostranstvu, a takođe i da zakažeš savetovanje (http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/zakazite-savetovanje). Na njihovom sajtu možeš pronaći i korisne linkove, međutim, takođe bih ti predložila i da razmisliš koje sve zemlje dolaze u obzir pa da pristupiš sajtovima study in (pa naziv zemlje) na kojima možeš saznati dosta informacija (na primer Study in GermanyStudy in CanadaStudy in Sweden...). Takođe, generalno bih ti predložila da razmisliš kako želiš da izgleda tvoja karijera u budućnosti, za pet ili deset godina, pa da potražiš one studije koje bi doprinele ostvarivanju tvojih ciljeva, odnosno koje bi bile u najvećoj meri usklađene sa njima. Znam da to nije lako, ali zaista jeste važno kako bi odabrala najbolje studije za tebe.
Ono što je važno da znaš jeste da generalno postupak prijave na master studije počinje godinu dana pre nego što bi ih upisala (http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/node/150). Možda još uvek postoje visokoškolske ustanove na koje možeš da se prijaviš, ali mislim da je važno da se ne obeshrabriš i ukoliko to ne bude slučaj. Važno je upišeš studije koje ti u potpunosti odgovaraju, pa u slučaju da je prošao rok za prijavu na studijama koje te interesuju svakako možeš da u međuvremenu pronađeš neku aktivnost koja bi bila korisna za tvoj karijerni razvoj - na primer da se uključiš u neki program prakse ili volontiranja u zemlji ili inostranstvu, da stekneš radno iskustvo ili da pohađaš neki program neformalnog obrazovanja. Sve ovo su i aktivnosti koje ti mogu povećati šanse i pri prijavi za master studije.