Pitanje savetnici

Da li da upišem studije medicine?

Dobro veče, imam veoma čudno pitanje. Najpre ja sam 2 razred gimnazije i uvek me je zanimalo da pomažem ljudima, ambiciozna sam. Mnogo razmišljam o medicini, odličan sam đak međutim nemamo dobrog profesora hemije ni laboratoriju u školi, a još ne razumem i ne gotivim puno biologiju. Sledeće godine učimo ljudsko telo i sve će mi biti jasnije. Kad god imam slobodnog vremena učim zanimljivosti iz geografije, ali taj fakultet nije po meni dovoljno ambiciozan kao medicina. Takođe veoma sam smotana osoba, što mi dodatno stvara blokadu da uopšte vidim sebe kao doktorku. Upisala bih to zbog prestiža, ambicije i da spasim život, ali da li je to dovoljno ako nemam uslova (prof. i lab) i itoliko nteresovanja za gradivo? Mnogi pričaju da medicinu ne treba pokušati ako ne želis to odmalena i ne učis dodatno o tome kući.

2884
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Tvoja pitanja su baš dobra i na mestu! Baš je pohvalno i zrelo od tebe što si ozbiljno i temeljno promislila o svojim motivima za upisivanje medicine. Takođe je dobro što već sada, u drugom razredu, razmišljaš o tome šta ćeš upisati - tako ćeš imati dovoljno vremena da prikupiš potrebne informacije i da razmisliš o tome kakvu ćeš odluku doneti.

Studije medicine zaista zahtevaju ulaganje truda i ozbiljan i posvećen rad, naročito ukoliko se uzme u obzir trud koji je potreban i za završavanje neke specijalizacije nakon osnovnih studija. Stoga je u potpunosti u redu da delimično želiš da se oprobaš u njima kao studijama koje zahtevaju vredan rad. Međutim, takođe je važno i to što želiš da pomažeš ljudima, pošto medicina zahteva i pomagačke veštine. Postoje i druge studije koje zahtevaju ozbiljan rad, a koje ne zahtevaju pomagačke veštine, pa je ovo zaista važno. Ako je geografija oblast koja te zanima, i tu možeš da dosta napreduješ, na primer da završiš doktorske studije i da nastojiš da unaprediš znanja u geografiji kao oblasti. Nikako se ne bih složila sa tim da medicinu ne treba ni pokušavati da se upiše ukoliko se to ne želi od detinjstva i ukoliko se ne uči dodatno o tome u kući. Naša interesovanja se menjaju tokom vremena i potpuno je očekivano da će medicinu upisati i biti uspešne u njoj i osobe koje su se zainteresovale za nju u srednjoj školi. Neko ima više a neko manje dodira sa medicinom pre fakulteta, ali jedino je važno da prikupiš sveobuhvatne i pouzdane informacije o studijima medicine i zanimanjima koja su sa njima povezana kako bi donela odluku da li ćeš to upisati. Takođe, preciznost i sigurnost ćeš svakako i razviti tokom studija medicine, tako da mislim da ne treba da te brine ako misliš da te veštine nisi u potpunosti razvila do sada, one se svakako uče i stiču.
Što se tiče toga da trenutno u tvojoj srednjoj školi nemaš dovoljno uslova da saznaš više o predmetima koji su povezani sa medicinom, mislim da je važno da te to ne obeshrabri. Zaista jeste važno da stekneš znanja iz hemije i biologije kako bi položila prijemni ispit, ali i da bi stekla dobru sliku o tome šta je osnova od koje ćeš krenuti na studijama. Međutim, ukoliko ne budeš u potpunosti to znanje stekla na časovima, možeš i samostalno spremati gradivo i pronalaziti neke korisne materijale putem interneta.
Na kraju, mislim da bi bilo odlično da još istražiš zanimanja u medicini i da se potpunije upoznaš sa njima kako bi videla da li te to interesuje ili ne. Zašto ne bi pokušala da uspostaviš kontakt sa studentima medicine kao i osobama koje su završile taj fakultet i bave se nekim zanimanjem iz te oblasti? Od njih možeš da saznaš dodatne informacije o tome kako izgleda tipičan radni dan, koje veštine i znanja se očekuju na studijima i kasnije na poslu, šta su dobre a šta loše strane posla... Naročito je dobro da prikupiš više različitih mišljenja, da pogledaš spisak predmeta na studijama, da istražiš više o različitim mogućnostima koje bi imala - sve što bi ti pomoglo da stekneš jasniju sliku da li bi studije medicine i zanimanje doktora odgovarali tvojim veštinama i interesovanjima.  
Ako budeš želela, možeš da mi javiš da li ti je moj odgovor malo pomogao i da li imaš još neko pitanje u vezi sa kojim mogu da ti pomognem, bilo bi mi drago. Želim ti puno uspeha!