Pitanje savetnici

Biomedicinski inženjering

Zanima me kakva je perspektiva za zaposlenje ukoliko upišem biomedicinski inženjering. Završavam gimnaziju, vukovac sam. Koje sklonosti su potrebne za ovaj smer? Hvala.

10547
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Čestitam na odličnom uspehu, veoma će ti značiti za prohodnost pri upisu fakulteta. Biomedicinski inženjering je veoma moderna nauka koja spaja znanja iz medicine i tehnologije pa je važan uslov da te te dve oblasti interesuju. 

Nakon završenog biomedicinskog inženjeringa mogla bi da radiš u klinikama, bolnicima, institutima, univerzitetima, istraživačkim organizacijama i kompanijama koja se bave proizvodnjom medicinske opreme. Dakle, postoje različita mesta na kojima bi mogla da tražiš zaposlenje. U našoj zemlji nažalost ne postoje precizni podaci o perspektivi pojedinih zanimanja, ali možda ti je značajna informacija da je u nekim drugim zemljama ovo zanimanja procenjeno kao perspektivno, odnosno procenjeno je da će u narednom vremenskom periodu rasti broj radnih mesta u ovoj oblasti (na primer, više informacija možeš pogledati ovde).
Neke od veština koje bi trebalo da razviješ kako bi se bavila ovim poslom uključuju snažno interesovanje za povezivanje inženjerstva i medicine, razvijene komunikacione veštine i dobro opažanje detalja, kritičko razmišljanje i veštine donošenja odluka, svest o odnosima u prostoru, sklonost ka kombinovanju tehničkog znanja i kreativnosti i veštine rešavanja problema i rada pod pritiskom. Što se tiče znanja, potrebno je da imaš interesovanje za oblasti biologije, matematike, fizike, inženjerstva i tehnologije.
Preporučila bih ti da pogledaš detaljnije čime bi se bavila kada bi se bavila ovim poslom, da pogledaš kako bi ti izgledao radni dan kao i da pročitaš spisak predmeta i njihov opis na sajtu fakulteta. Onda bih ti predložila da razmisliš da li to odgovara tvojim interesovanjima, znanjima i veštinama. 
Evo nekih od studijskih programa o kojima možeš razmisliti: 
U ovoj oblasti postoje i postdiplomske studije: na primer na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu postoje i doktorske studije iz oblasti Biomedicinskog inženjeringa a na Vojnomedicinskoj akademiji specijalističke studije Biomedicinsko inženjerstvo i medicinska informatika. Takođe, možeš da razmisliš i o nekim srodnim disciplinama, kao što je to medicinska fizika, biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija.
Ukoliko budeš imala još neko pitanja ili nedoumicu, slobodno mi piši, bilo bi mi drago da ti odgovorim.