Pitanje savetnici

Najveće zadovoljstvo mi pričinjava crtanje i slikanje

Poštovana, idem u gimnaziju i jako mi je teško da odaberem fakultet pošto se ne pronalazim u većini. Najveće zadovoljstvo mi pričinjava crtanje i slikanje za koje imam dosta talenta. Na žalost slikanje ne donosi dobru ili ikakvu zaradu u većini slučajeva. Pored umetnosti, jako sam radoznala osoba i željna saznanja. Volim da istražujem činjenice iz oblasti istorije i geografije, ali me isto tako privlači i psihologija. Imam jaku želju da putujem i upoznam nove kulture. Ako bi mi to posao omogućio sigurno bih bila jako zadovoljna. Volela bih da čujem vaše mišljenje i ako biste moglu da mi date neki savet. :) Posao stjuardese mi deluje zanimljivo i ako biste mogli i o njemu nešto više da mi kažete. Koji fakultet smatrate najboljim za ovaj posao kao i o prednostim i manama ovog posla. Unapred hvala!

1420
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Odabir fakulteta nije lak proces, ali je veoma dobro što si počela od razmišljanja o svojim interesovanjima i oblastima koji ti pričinjavaju zadovoljstvo. Veoma je važno da odaberemo dalje školovanje u skladu sa našim sposobnostima, željama i interesovanjima. Jako je lepo što si svestrana i talentovana, samim tim imaš puno opcija za odabir fakulteta, ali i izazova da odabereš baš ono što ti najviše odgovara. U pravu si da nije lako doći do zaposlenja nakon studija iz oblasti slikarstva ili crtanja, ali je tržište rada veoma promenljivo pa su mnoga zanimanja iz oblasti dizajna koju uključuju i crtanje veoma perspektivna (Dizajner/ka, Grafički/ka dizajner/ka, Modni/a dizajner/ka, Dizajner/ka eneterijera i nameštaja, 3D Modelar/ka, kao i druga zanimanja u industriji razvijanja igrica). Takođe, svoj talenat za crtanje i slikanje možeš da primeniš i kroz studije arhitekture i građevine, ako imaš interesovanja za tehničke nauke.

Pošto te veoma zanima upoznavanje novih kultura i putovanja predlažem ti da razmisliš o studijama iz oblasti turizma i kulture i o zanimanjima kao što su Menadžer/ka u turizmu, Turizmolog/turizmološkinja, Turistički/a vodič/lja i Menadžer/ka u kulturi.

U pravu si, posao stjuardese je veoma zanimljiv i dinamičan i podrazumeva bezbednosnu proveru aviona ili broda pre ukrcavanja putnika, pokazivanje bezbednosnih procedura, pružanje prve pomoći u toku leta-vožnje po potrebi, usluživanje putnika u avionu ili na brodu i ugostiteljstvo u vazduhu ili na vodi. Prednost jesu putovanja, upoznavanje drugih kultura i ljudi i mogućnost napredovanja, dok su nedostaci česta promena vremenskih zona i rad pod pritiskom. Detaljnije o zanimanju stjuardese možeš pogledati ovde, a evo i odgovora na jedno pitanje o tom zanimanju.

Predlažem ti da u našoj BAZI OBRAZOVANJA pogledaš smerove i studije na umetničkim fakultetima, fakultetima za turizam, kulturu i drugim fakultetima koja te interesuju kako bi se dovoljno informisala i zaključila što je ono što bi želela detaljno da izučavaš.

Ako budeš imala još nedoumica u procesu odlučivanja, slobodno mi piši.