Pitanje savetnici

Ekonomista ili diplomirani ekonomista

Da li se završenim fakultetom smatra i kada se završe osnovne akademske studije od 180 ESPB bodova? Ili bi to bilo kao viša s obzirom da su ovo akademske studije i sprovode se na fakultetu? I koja je razlika pri zaposlenju i obavljanju posla sa diplomom i zvanjem ekonomiste a koja sa zvanjem diplomiranog ekonomiste? Hvala!

5682
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, postoje tri stepena studija u oblasti visokog obrazovanja. Prvi stepen odnosi se na osnovne akademske i strukovne studije, u koje bi se ubrajale i akademske studije koje si ti završila, drugi na master i specijalističke studije a treći na doktorske studije. Dakle, postoji razlika između akademskih i strukovnih studija ekonomije, a i razlika u stručnom nazovu osoba koje su završile osnovne akademske (ekonomista) i master akademske studije (diplomirani ekonomista).

S obzirom na to da cela oblast nije još uvek sasvim uređena, ne bih mogla da ti kažem kakva će tačno biti razlika u poslovima koji se mogu obavljati sa prvim ili drugim stepenom. Možeš sada da pogledaš različite oglase za posao u oblasti za koju si se školovala i da vidiš koje uslove postavljaju u vezi sa obrazovanjem, Takođe, ovo je jedna od informacija koju možeš da dobiješ i od Nacionalne službe za zapošljavanje, tako da bih ti preporučila i da se njima obratiš, kao i Centru za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu i Ekonomskog fakulteta.