Pitanje savetnici

Medicina i veterinarska medicina

Dobar dan. Završila sam 3. razred gimnazije, opšteg smera i odličan sam učenik. Uskoro planiram da počnem da se spremam za prijemni. Zanima me medicina. Čitala sam dosta o tome, znam da traje 6 godina i nakon toga je potrebna specijalizacija koja može da traje do 4 godine, u zavisnosti koja se odabere. Mene interesuju pedijatrija ili sportska medicina. Zanima me više detalja o samom medicinskom fakultetu, o težini, mogućnosti za zapošljavanje nakon završetka. Čitala sam i o veterinarskoj medicini. Isti predmeti su potrebni za prijemni, kao i za medicinski (hemija i biologija), pa sam pomislila da će mi to dati vremena da jos odlučim. Fakultet veterinarske medicine traje 5 godina i postoji u Beogradu. Zanimaju me smerovi, težina fakulteta, i nakon toga takođe i mogućnost zapošljavanja. Sasvim sam sigurna da zelim da upišem nešto što je u oblasti medicine, zbog toga me interesuju samo ova dva fakulteta. Zanima me sve u vezi sa Fakultetom veterinarske medicine u Beogradu. Čitala sam da ima 9 predmeta. Za prijemni su potrebni hemija i biologija, ali sam videla i da postoji zbirka za prijemni, iz koje idu zadaci, ali nigde ne mogu da pronađem o kojoj zbirci je rec. Planiram uskoro da počnem da se spremam, pa mi je taj podatak veoma bitan. Koliko je težak ovaj fakultet i da li je lako pronaći posao? Unapred hvala!

4231
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

 

Odlično je što si utvrdila koja oblast te zanima i bravo na postignutom odličnom uspehu :) I za zanimanje doktora medicine i za zanimanje doktora veterinarske medicine su važne pomagačke veštine ali i savesnost i odgovornost. Ukoliko voliš i životinje i voliš da radiš sa njima, svakako možeš da razmisliš i o ovim studijama. Hemija i biologija se još polažu i na Stomatološkom fakultetu, tako da te studije takođe možeš da uzmeš u obzir ukoliko te interesuje ova oblast.
U pravu si, studije medicine traju šest godina i nakon njih možeš izabrati specijalizaciju. Specijalizacija iz pedijatrije traje četiri godine a iz sportske medicine tri godine. Više o tome možeš pročitati ovde. Studije na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu su akreditovane integrisane studje koje traju 6 godina i na njima nema smerova. Što se tiče prijemnog ispita za studije veterinarske medicine, više informacija možeš pronaći na sajtu fakulteta. Tu možeš pročitati da pitanja na prijemnom ispitu obuhvataju gradivo iz udžbenika za  I, II, III i IV razred gimnazije prirodno-matematičkog smera. Postoji zbirka primera testova za pripremu klasifikacionog ispita za upis i na pomenutom sajtu možeš pročitati informaciju o tome gde možeš da je nađeš. Međutim, ne postoji zbirka koja sadrži zadatke koji će posle toga biti na prijemnom ispitu,a udžbenici su prvenstveno materijali iz kojih bi trebalo spremati prijemni ispit. Studije veterinarske medicine postoje još i na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.
Što se tiče težine, kao što vidiš, studije medicine i veterinarske medicine traju šest godina, a nakon toga svakako zahtevaju i obavljanje pripravničkog staža (i specijalizacije ako tako odabereš), što znači da svakako zahtevaju ulaganje dosta truda i vrednog rada. Koliko će tebi takav rad biti težak, zavisi od tvojih radnih navika i motivacije. Težina je ipak individualna, nekima su studije više a nekima manje teške, pa je možda zbog toga pravo pitanje koliko ti odgovaraju zanimanja povezana sa ovim studijama. Posle ovih fakulteta ima mogućnosti za zapošljavanje, ali se često potreba za osobama koje su završile ove fakultete razlikuje od mesta do mesta kao i od trenutnih potreba za kadrovima.