Pitanje savetnici

Interesuje me smer molekuarna biologija i fiziologija

Pitanje:

Zdravo, sad sam četvrta godina Ekonomske skole. Oduvek sam volela biologiju i rado sam je učila u osnovnoj školi ali sada u srednjoj nisam imala biologiju vec samo u drugoj godini ekologiju tako da ce mi sigurno biti teže u početku. Zanima me da li se više ceni biološki fakultet u Beogradu nego odsek za biologiju u Nišu na PMF-u ? I interesuje me smer molekuarna biologija i fiziologija, čime sve mogu da se bavim kad završim i da li je to traženo kod nas? Hvala unapred.

2841
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Hvala ti na pitanju. Veoma je lepo što si primetila šta je ono što te najviše interesuje. Slažem se sa tobom da bi ti možda u početku bilo malo zahtevnije nakon zavšene Ekonomske škole, ali verujem da bi uz dodatan trud, rad, redovno pohađanje vežbi i predavanja postigla odlične rezultate. Ne postoji jasan odgovor koji se fakultet više ceni, zato što svaki fakultet pruža različite mogućnosti i svaki ima svoje i prednosti i mane, te ti predlažem da uporediš studijske programe u Nišu i Beogradu kako bi zaključila šta je ono što ti više odgovara. Jedna od osnovnih razlika je što se na studije u Beogradu prima mnogo već broj studenata i za samofinansirajuće studente studije su skuplje. Što se tiče studentskog života Niš je manji univerzitetski centar, sa manjim brojem studenata i jeftiniji za život, dok je Beograd dinamičniji i skuplji, ali pruža nešto više mogućnosti za studente.

Smer Molekularna biologija postoji na Biološkom fakultetu u Beogradu. Dosta je okrenut nauci i istraživanjima i oblast je koja je kod nas u razvoju. U Informatoru Biološkog fakulteta, na strani 18 možeš da pročitaš više o samom smeru Molekularna biologija I fiziologija i predmetima po godinama. Kao što ćeš videti, studije se uglavnom baziraju na biologiji i hemiji. Po završetku možeš da radiš u istraživačkim i naučnim organizacijama i institucijama, npr. instituti, laboratorije, istraživački centri i sl. Kod nas može da bude problematično to što ne postoji veliki broj institucija koje se bave istraživanjima ove vrste, kao ni dovoljno sredstava koja bi se uložila u istraživanja. Međutim, to ne znači da mogućnosti za zaposlenje nema uopšte, već da su mogućnosti  tek u razvoju. Takođe postoji dosta mogućnosti i za nastavak školovanja u inostranstvu.