Pitanje savetnici

Dvoumim se izmedju FON-a i Pravnog fakulteta

Poštovani, s obzirom da sam četvrta godina srednje škole, vreme je da polako počnem da razmišljam o tome koji fakultet želim da upišem i nadam se da ćete mi pomoći pri toj odluci. Dvoumim se između FON-a i Pravnog fakulteta. Plašim se da ako bih upisala pravni ne bih mogla da lepo organizujem učenje, jer nisam neko ko može dosta vremena da buba, više sam neko ko sa razumevanjem uči, ali po svojim retoričkim sposobnostima mislim da bi pravnik bilo dobro zanimanje za mene. Kod FON-a je jedini problem taj što nisam sigurna da li sebe vidim u budućnosti kao nekog menadžera.

1270
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Za početak htela bih da pohvalim tvoja razmišljanja o sopstvenim interesovanjima, sposobnostima i budućnosti u procesu odabira daljeg školovanja. Odabir fakulteta nije ni malo lak proces. Nekad je potrebno da uložimo dosta vremena, promišljanja i informisanja kako bismo zaključili koji fakultet i zanimanje najviše odgovaraju našim interesovanjima, željama i sposobnostima. Primetila bih da si ti veoma uspešno suzila izbor na dva fakulteta. 

Veoma je lepo što poseduješ razvijene retoričke sposobnosti, što se tiče Pravnog fakulteta istina je da je potrebno dosta teorijskog gradiva da se uči tokom studija, međutim to ne znači da je u pitanju puko 'bubanje' već učenje obimnog gradiva sa razumevanjem. Oblici nastave koji su prisutni tokom studija pravnog fakulteta su: predavanja (obavezna za studente), vežbe (obavezne iz najmanje dva predmeta u semestru), seminari, konsultacije, studijske grupe (moguće za studente sa prosekom preko 8), stručne grupe (fakultativno),  stručna praksa (tokom treće i četvrte godine studija prema posebnom programu), mentorski rad, naučno-istraživački rad studenata... Predlažem ti da detaljno pogledaš program osnovnih studija na Pravnom fakultetu i da razmisliš kojim zanimanjem bi volela da se baviš se baviš nakon toga: kao advokatica, pravnica, ekspertkinja za neku vrstu prava, kao istraživačica.. (Opise zanimanja detaljno pogledaj u našo BAZI)
Na Fakultetu organizacionih nauka postoji program Menadžment i organizacija. U drugoj godini studija studenti se opredeljuju za jednu od tri studijske grupe: Menadžment, Menadžment kvaliteta i standardizacije i Operacioni menadžment.
 Nije nužno da nakon studija FON-a radiš kao menadžer, studije menadžmenta pružaju širinu u daljem odabiru i razvoju karijere. Mnogi diplomci ovog smera rade na različitim pozicijama u oblastima kao što su: marketing, ljudski resursi, odnosi sa javnošću, finansijama, praćenje kvaliteta.. Pa ti predlažem da razmisliš o oblastima koje te interesuju. Nije lako zamisliti se u određenom zanimanju u budućnosti, predlažem ti da razmisliš o svojim veštimana i osobinama i okruženju u kakvom bi volela da radiš. Neke od Vveštine i osobine koje zahtevaju menadžerske pozicije su: pregovaračke, komunikacijske, organizacione, veština rada pod pritiskom, timski rad, energičnost ,druželjubivost, skoncentrisanost, radoznalost, fleksibilnost..