Pitanje savetnici

Razapeta sam između ljubavi prema psihologiji i glumi

Poštovana savetnice,

Šaljem ovu poruku sa nadom da će te mi odgovoriti i bar koliko-toliko pomogli u odabiru fakulteta koji treba da upišem. Maturant sam medicinske škole,ali ne planiram da nastavim nešto vezani za medicinu. Ne zbog toga što to ne volim, naprotiv, mislim da ovde ima dosta zanimljivih stvari, već zato što mi se međuljudski odnosi ne dopadaju..bar ono što sam mogla doživeti na praksi.

Dakle,u poslednje vreme smo svi mi maturanti pod pritiskom od strane profesora, roditelja i svih oko nas da već sada moramo da budemo sigurni u ono što ćemo upisati. Ono što je kod mene problem jeste to što sam neodlučna, ali sa druge strane vrlina to što nisam ograničena na samo jedno zanimanje...Razapeta sam između ljubavi prema psihologiji i glumi. Ono što me vezuje za glumu jeste umetnost koja bi me istinski ispunjavala...a za psihologiju sama psihologija i perspektiva koja je, sudeći po mojim dosadašnjim istraživanjima veća nego u glumi. Da li mislite da je dobar korak pokušati i glumu i psihologiju? Da li stvarno od glume može da se živi i da li je toliko teško upisati?

Unapred hvala,srdačan pozdrav

1045
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Verujem da osećaš pritisak, zato je veoma dobro što si nam se obratila kako bi rešila dileme i odabrala najbolje za svoj karijerni put. Često se dešava da upišemo neku od srednjih stručnih škola, a da se ipak na kraju odlučimo da nastavimo obrazovanje iz sasvim druge oblasti. Za početak je veoma dobro što si uočila šta je to što te zanima i šta je to što ti se ne sviđa. Prakse su dragoceno iskustvo gde mnogo saznamo i o međuljudskim odnosima, ali na osnovu toga ne možemo zaključiti o celoj profesiji, jer u svakoj ustanovi ili instituciji je drugačija atmosfera. Psihologije i gluma su veoma zanimljive oblasti, ali što se tiče perspektive veoma drugačije. Naime, kao psiholog možeš povezati i svoja znanja iz medicine i posvetiti se kliničkoj psihologiji, takođe psiholozi rade u školama, organizacijama, institucijama, medijima (pogledaj više OVDE). Predlažem ti da razmisliš i o Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju gde takođe postoje zanimljivi smerovari sa dosta predmeta iz psihologije, a ujedno bi ti pomogla i dosadašnja znanja iz medicine. Gluma je veoma specifična, zahteva puno truda, ulaganja i ljubavi. Više o mogućnostima i perspektivi, potrebnim interesovanjima i veštinama zanimanja glumca/glumice pogledaj ovde. Nažalost nije ni malo lako upisati glumu, jer je velika konkurencija i zahtevan prijemni ispit. Međutim ako to jako želiš uz dosta truda verujem da ćeš uspeti. Prijemni ispiti za psihologiju i glumu su veoma različiti i zatevaju  te nisam sigurna koliko imaš vremena za pripremanje oba prijemna ispita, ali je veoma dobro da imaš i drugu opciju. 
Svakako ti predlažem da pogledaš sajtove fakulteta na kojima postoje studije glume i psihologije kako bi se dodatno informisala kao i da razmisliš i o drugim studijama i zanimanjima koja te zanimaju. Važno je da izaberemo dalje studije koje odgovaraju našim interesovanjima, veštinama, željama i sposobnostima, te je sad pravo vreme da napraviš uži izbor svih zanimanja i studija koje te interesuju.
Nadam se da sam uspela malo da ti pomognem. Ako budeš imala još nekih nedoumica slobodno mi piši.