Pitanje savetnici

Jako sam zabrinuta jer ne znam za koji fakultet da se opredelim

Ne znam za koji fakultet da se opredelim, završila sam 3. razred, smer prehrambeni tehnicar. Imam želju da upišem nešto dalje a problem mi predstavljaju, ne tako dobar prosek u školi. Bila sam odlična samo u prvoj godini, a ostale dve vrlo dobra. Stalno razmišljam da bih trebala da upišem nešto šta bih mogla da primenim i s čim bih mogla da se zaposlim i da solidno živim od toga, jednostavno da budem zadovolja svojim poslom. Radila sam ovde testove i rezultati testa interesovanja su pokazali da sam naklonjena Kreativnim,Humanistickim i Uslužnim delatnostima. Istini za volju zanima me psihologija tj kako bih objasnila neka psihologija u mom mozgu onakva kakvom je ja zamisljam, pokušaću bliže objasniti, jednostavno voli da saslušam ljude koji imaju problem i da im pomognem koliko mogu u rešavanju istog, takođe moja psihološkinja mi je rekla da jako dobro analiziram ljude i imam dobru moć zapažanja,i da bih bila dobar psiholog jer sam i sama prosla kroz jedan krizni period u životu. Kao inžinjer prehrambene tehnologije ne znam da li bih mogla da radim jer ne volim mašine i buku... Jako sam zabrinuta zbog svega jer stvarno imam želju da nastavim neki fakultet...Nadam se vašem odgovoru.

760
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Veoma mi je žao što si prošla kroz teži period, ali to sada može značiti da imaš još više iskustva i da si spremnija za nove životne odluke i izazove. Verujem da si zabrinuta, odluka o daljem školovanju i odabiru zanimanja nije laka, ali je jako dobro što si već počela detaljno da se informišeš i da detaljno analiziraš mogućnosti. Tokom donošenja odluke potrebno je da ispitamo naše sposobnosti, veštine, interesovanja kako bismo napravili što bolju odluku pa je stvarno odlično što si radila testove i što se savetuješ i sa tvojom psihološkinjom. Iz tvog pitanja primetila bih da si dodatno obeshrabrena zbog uspeha u srednjoj školi. Želela bih da ti kažem da te uspeh ne sprečava da nastaviš školovanje, biće potrebno da uložiš malo više truda u pripremi prijemnog ispita kao i da tokom studija budeš redovnija u radnim navikama kako bi postigla uspeh. :)
Slažem se sa tobom da je važno izabrati i zanimanje sa kojim možemo lakše da nađemo posao, a u isto vreme da budemo zadovoljni.
Veoma je lepo što te interesuje psihologija i što si prepoznala da poseduješ veštinu da pomažeš ljudima. Na ovom linku možeš detaljnije saznati o zanimapnju psihologa/psihološkinje.Predlažem ti da detaljno istražiš naše baze zanimanja i obrazovanja i da napraviš uži izbor studija i zanimanja koja te interesuju. Takođe ti predlažem i da pogledaš i programe studija nauka koje su srodne psihologiji kao što su: pedagogija, andragogija, smerovi na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. 
Ako budeš imala još nedoumica slobodno nam piši da ti pomognemo u daljem donošenju odluke.