Pitanje savetnici

Koja škola je najbolja za softversko inzenjerstvo i informacione tehnologije?

Koja škola je najbolja za kasnije softversko inzenjerstvo i informacione tehnologije, po zanimanju programer? Ne znam koju bih školu upisala, da li da upišem medicinsku jer je jaka ,ekonomsku zbog društva ilikako? Ne želim gimnaziju zbog toga sto je škola propala, molim vas za savet.

1735
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Super je što već sada znaš šta bi želela da upišeš! To je zaista veoma dobro, ali je dobro da znaš da je moguće i da ćeš tokom srednje škole razviti i neka nova interesovanja i predomisliti se u vezi sa izborom fakulteta, što je takođe u potpunosti u redu ukoliko se desi. Najvažnije da izbor doneseš na osnovu potpunih informacija i da on odgovara tebi - tvojim veštinama, vrednostima i interesovanjima.
Za upis fakulteta u oblasti softverskog inženjerstva i informacionih tehnologija kao uslov postavlja se četvorogodišnja srednja škola, dakle sa te strane uslova koji se zadaju, imaš puno opcija. Sa druge strane, treba da imaš u vidu da će za prijemni ispit i kasnije za studije biti potrebno da polažeš matematiku kao predmet i zahtevaće se dobro predznanje iz ovog predmeta. Zbog toga bi bilo dobro da odabereš srednju školu koja to može da ti omogući. Od srednjih škola koje si navela, to bi manje medicinska škola, a više ekonomska škola i gimnazija (naročito prirodno-matematički smer). Gimnazija je pre svega srednja škola koja priprema učenike za dalji nastavak školovanja, iako to možeš učiniti i posle drugih vrsta srednjih škola. Nisam sigurna zbog čega imaš tako loše mišljenje o gimnaziji. Ne bih mogla da ti pružim precizne informacije o kvalitetu školovanja, ali je važno da znaš da utisci pojedinih učenika o određenoj školi nisu uvek najbolji izvor informacija, jer zavise od mnogo faktora i nisu uvek objektivni. Takođe, znam da ti je sada druženje veoma važno, ali imaj u vidu da ćeš upoznati i nove ljude u srednjoj školi i steći nova prijateljstva, a da ćeš sa svojim sadašnjim drugovima i drugaricama uvek moći da se družiš van škole. 
Na kraju, pošto je konkurencija za studije u toj oblasti veoma velika, preporučila bih ti da se na vreme i temeljno pripremiš za prijemni ispit, kako bi osigurala najbolje rezultate. Pored toga, u oblasti koja te zanima postoje brojne prilike za usavršavanje i pored znanja koje možeš steći u školi, tako da bih ti preporučila da redovno pratiš prilike u vezi sa tim i da se uključiš ukoliko te to interesuje u neki onlajn kurs ili obuku. Ne zaboravi da posvetiš vreme za učenje engleskog jezika - to je takođe važno za ovo zanimanje.
Nadam se da će ti ove informacije pomoći u donošenju odluke. Ako budeš želela, možeš da mi javiš da li ti je moj odgovor malo pomogao i da li imaš još neko pitanje u vezi sa kojim mogu da ti pomognem, bilo bi mi drago :)