Pitanje savetnici

Interesuje me smer softversko inženjerstvo i informacione tehnologije

Maturantkinja sam Medicinske škole ali me poslovi vezani za medicinu sada i ne zanimaju toliko pa sam u velikoj dilemi sta da upišem. Volim jezike i uživam da ih učim, ali nisam oduševljena idejom da upišem filološki fakultet jer mislim da sa tim neću moći da nađem dobro plaćen posao. Drugo što me je zainteresovalo baš je FTN u Novom Sadu i sviđa mi se smer softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, ali nisam toliko upućena šta je tačno moj posao posle toga. Mene zanima koji još od smerova pružaju dobar posao nakon fakulteta, koji su najteži, ako postoje smerovi koji više zanimaju devojke i uopšte kakva je mogućnost za posao posle fakulteta? Hvala unapred!

4585
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Hvala na pitanju i poverenju :) Često se dešava da nakon srednje škole ipak rešimo da nastavimo obrazovanje u nekoj drugoj oblasti, što je u potpunosti u redu pošto se u toku srednje škole dobijaju nove informacije i razvijaju nova interesovanja i veštine. Zato je sada pravo vreme da detaljno razmisliš šta želiš da studiraš, pogotovo što te interesuju dve potpuno drugačije oblasti kao što su jezici i softversko inženjerstvo, koje vode potpuno različitim poslovima i zahtevaju različite veštine, sposobnosti i interesovanja.
Mogućnosti za zaposlenje nakon završenog Filološkog fakulteta zavise i od smera koji izabereš na osnovnim studijama, a diplomci tog fakulteta najčešće imaju sledeća zanimanja: FilologProfesor jezikaBibliotekarPrevodilac i Književni kritičarOvde možeš više saznati o smeru softversko inženjerstvo i informacione tehnologije. Fakultet tehničkih nauka i naročito smerovi koji se odnose na informacione tehnologije su veoma perspektivni i pružaju brojne mogućnosti za zaposlenje kako kod nas tako i u inostranstvu. Nakon završenih studija softverskog inženjerstva i informacionih tehnologija dobijaš zvanje Diplomiranog inženjera elektrotehnike i računarstva i možeš raditi kao: Softver inženjer/kaInženjer/ka elektrotehnikeInformatičar/kaProgramer/kaVeb programer/kaIT menadžer/ka kao i u brojnim drugim zanimanjima koja se veoma dinamično razvijaju u okviru sektora Informacionih tehnologija. Kao što možeš videti (https://poslovi.infostud.com/docs/trazena-zanimanja-zaposljavanje-2016.pdf) natraženija zanimanja u protekloj godini bila su iz uslužnih delatnosti i informacionih tehnologija. 
Ne mogu ti dati konačan odgovor koji su fakulteti teži a koji su lakši, jer je to individualno i pre svega zavisi od toga da li odgovaraju našim interesovanjima i sposobnostima. Na neke fakultete i smerove upisuje se više devojaka a na nekima je situacija obrnuta, ali bih ti preporučila da pre svega razmisliš o tome koje su studije odgovarajuće za tebe. Nadam se da će ti ove informacije pomoći u donošenju odluke. Ako budeš želela, možeš da mi javiš da li ti je moj odgovor malo pomogao i da li imaš još neko pitanje u vezi sa kojim mogu da ti pomognem, bilo bi mi drago :)