Pitanje savetnici

U nedoumici sam šta da upišem, zanimaju me novinarstvo i biologija

Zdravo :) Četvrta sam godina Gimnazije-društveno jezickog smera i u nedoumici sam sta da upišem. Zanimaju me žurnalistika, komunikacije sa javnošću i biologija. Međutim, teško mi je da se odlučim jer prva dva fakulteta postoje samo u Nišu i Beogradu, što je daleko od mesta gde ja živim, a biologiju mogu da studiram u gradu koji mi je najbliži. Inace sam 5.00 i želela bih da se bavim novinarstvom pa bih da pitam da li je moguće baviti se novinarstvom a završiti neki drugi faks i koji to? Hvala unapred na odgovoru :)

2207
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Pre svega, želela bih da pohvalim tvoj odličan uspeh, koji ti omogućava još više izbora pri odabiru fakulteta i veće šanse za uspehom na prijemnom ispitu. Žurnalistika i odnosi sa javnošću odnosno PR su veoma srodni i studije postoje kako na državnim tako i na privatnim univerzitetima. Veoma je važno da fakultet biramo u skladu sa našim interesovanjima, sposobnostima i veštinama. Odluka koju ćeš doneti zavisi i od tvojih trenutnih mogućnosti i dogovora sa roditeljima, ali je teško je da biramo fakultet u odnosu na mesto prebivališta. Neretko studenti pređu u druge gradove ili države kako bi upisali željeni fakultet. Međutim, ako zaključiš da je biologija ono čime želiš da se baviš, važno je da znaš da jeste moguće da usavršavaš novinarstvo pored studija kroz različite škole, prakse, letnje razmene, novinarstva, obuke i kurseve. Možda te u tom slučaju bude zainteresovalo da se baviš popularizacijom nauke, na primer. 

Predlažem ti da pogledaš našu bazu fakulteta kako bi videla gde sve postoje studijski programi koji te interesuju. Predložila bih ti i da pogledaš prethodne odgovore na sajtu koji se tiču novinarstva na adresi http://karijera.bos.rs/savetnica/search?q=novinarstvo. Takođe, ukoliko te veoma interesuje novinarstvo, možeš već sada da potražiš sajtove ili organizacije gde bi mogla da stekneš iskustvo u toj oblasti.