Pitanje savetnici

Da li je farmaceutski poziv zapravo samo apotekarstvo? Kakva je situacija sa biolozima?

Veliki pozdrav! Četvrta sam godina gimnazije opšteg smera i još nisam odlučila šta da upišem. Razmišljala sam o farmaciji, ali je fakultet prilično težak, a većina, čak kažu 90% završi radeći u apoteci posao koji velikim delom može da se radi i sa srednjom faramaceutskom školom. Kakve su šanse za farmaceute da dobiju neki drugi posao osim da rade u apotekama? Je li farmaceutski poziv zapravo samo apotekarstvo? Takodje sam razmišljala i o biologiji. Kakva je situacija sa biolozima? Ili da ipak gledam više tehničke fakultete, ja sam izraziti prirodnjak tako da ne mogu baš da odlučim šta me najviše privlači. Molim Vas za savet, već bi trebalo da počnem prijemni da spremam, a ne znam šta da upišem.

3634
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Ne znam da li si možda primila naš odgovor na pitanje koje si prethodno postavila? Ako nisi, predložila bih ti da ga pogledaš, tu možda ima još nekih odgovora na pitanje koje si sada postavila. Apoteke nisu jedino mesto gde diplomirani farmaceuti mogu tražiti zaposlenje, već su to i poslovi u farmaceutsko-hemijskoj industriji, instituti, laboratorije i obrazovne ustanove. Kao primer, možeš da pogledaš spisak mesta gde rade alumisti Farmaceutskog fakulteta: videćeš da su ta radna mesta ipak različita. Važno je i da znaš da se posao diplomiranog farmaceuta u apoteci svakako dosta razlikuje od posla osobe koja je završila samo srednju školu u ovoj oblasti. Ovde možeš pročitati nešto više o tome čime se bavi diplomirani farmaceut, a ovde čime se bavi farmaceutski tehničar. Naravno, treba da razmisliš i o tome da li ti se samo ne dopada rad u apoteci ili ti se ne dopadaju i drugi poslovi kojima se bave diplomirani farmaceuti.
Predložila bih ti da i za studije biologije istražiš čime bi sve mogla da se baviš nakon njih, da pogledaš spisak predmeta, da se informišeš o različitim studijskim programima i uslovima studiranja, a da to uradiš i za sve ostale studije o kojima razmišljaš. U prethodnom imejlu sam ti napisala nešto o mogućim izvorima, ali ako imaš bilo koju teškoću u ovom procesu, slobodno mi piši!
Na kraju, mislim da je važno da dozvoliš sebi malo vremena da detaljno razmisliš o opcijama i doneseš odluku koja je dobra za tebe u ovom trenutku. Još uvek imaš dovoljno vremena za pripremu, a sigurna sam da imaš dosta i predznanja s obzirom na to da si odlična učenica kao i da imaš radne navike koje su ti potrebne da bi uspela da spremiš sadržaj prijemnog ispita. Bolje je da sada na miru razmisliš o različitim zanimanjima, da se informišeš o njima, pa da doneseš odluku kojom si zadovoljna, nego da počneš da se spremaš za nešto za šta možda otkriiješ da ti ne odgovara, zar ne?
Nadam se su ti odgovori malo pomogli., a ako budeš imala bilo koje dodatno pitanje, slobodno se javi!