Pitanje savetnici

Da li da upišem FTN, Pravni ili Filozofski fakultet?

Poštovana, druga sam godina tehničke skole, smer - elektrotehničar informacionih tehnologija. Mislim da sam pogrešila u izboru skole, nije da mi ne ide, nego me gradivo ne zanima.

Trenutno me najviše privlači Pravni, mozda i Filozofski fakultet.

Znam da ako budem išla na FTN, posao ću dobiti mnogo brže, ali ne znam da li ću uspeti da ga završim. Imam četvorku iz matematike što ne mislim da je dovoljno.

Da li će sve to biti vredno da na kraju radim taj posao koji mi se ne dopada?

Ako završim Pravni fakultet,najviše bih volela da budem advokat, svhatam da je mnogo teže naći posao u Srbiji jer pravnika ima mnogo. Najveća mana u

svemu tome je jer ću veoma teško dobiti sa tom diplomom posao u inostranstvu, što bih zelela. Naravno to je obratno sa diplomom sa FTN-a.

Na kraju ostaje mi da idem na Pravni fakultet u inostranstvu ili samo nastavim i odem na FTN. Šta mislite da je najbolje da uradim?

Unapred hvala.

1650
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Prvo, veoma mi je žao što nismo mogli da ti pošaljemo odgovor i ranije. Možda se tvoja situacija do sada promenila, pa ako budeš imala dodatno pitanje, molim te, slobodno nam piši.

Ponekad se dešava da mladi otkriju kada upišu srednju školu da to ipak nije ono što ih interesuje. Ipak, važno je imaš na umu da ni ta situacija nije nerešiva. Pa i informacija da te nešto ne zanima je važna i vredna informacija za tebe. Nisi pomenula opciju prebacivanja u neku drugu školu, ali i to postoji kao mogućnost. Takođe, možeš da pokušaš da pronađeš i neki način kako bi ti ipak barem pojedini predmeti sada u školi bili zanimljivi ili da razmisliš o uključivanju u neke vanškolske aktivnosti koje ti mogu biti zanimljive.

Što se tiče fakulteta, hajde da zajedno prođemo kroz opcije koje si pomenula. Koliko sam razumela, predmeti na Fakultetu tehničkih nauka te ne interesuju, već razmišljaš o ovom fakultetu samo zbog mogućnosti zapošljavanja. Nisi mi napisala da li si detaljnije istražila kako bi ti tačno izgledali poslovi nakon ovog fakulteta. Ako to nisi uradila, predložila bih ti da to svakako istražiš. Postavila si pitanje da li će sve to biti vredno ako na kraju radiš posao koji ne voliš. Na to pitanje ipak možeš samo ti da odgovoriš, da li je tebi to vredno ili ne. Ono zbog čega se ne preporučuje upisivanje nečega što nas interesuje jeste to što ćemo verovatno imati manje motivacije za učenje i kasnije usavršavanje. U vezi sa tim je i odgovor na tvoje pitanje u vezi sa matematikom - ako želiš da upišeš ovaj fakultet možeš i da se potrudiš i da savladaš potrebna znanja iz ovog predmeta. Ali, takođe će ti slična motivacija biti potrebna i tokom fakulteta.

Pomenula si takođe i Pravni i Filozofski fakultet. Naravno, jeste tačno da svake godine diplomira veliki broj pravnika, ali uvek ima i zaposlenih i nezaposlenih pravnika.  Iako ti se možda čini da je sa nekim fakultetom zagarantovano zaposlenje, u sadašnjim uslovima se ne može reći da to važi ni za jedan fakultet. Pored diplome, podjednako je značajno i da usavršavaš svoja znanja i veštine i da stičeš radno iskustvo, koje je iz perspektive poslodavaca često ključno. Generalno, na studijama na Pravnom fakultetu više se stiče znanje koje je vezano za pravni sistem Srbije, pa je teže dobiti posao u inostranstvu. Međutim postoje oblasti kao što je međunarodno pravo koje uz na primer postdiplomske studije u inostranstvu i druga usavršavanje pruža mogućnosti za rad u inostranstvu. Predložila bih ti da to detaljnije istražiš pošto je to takođe relevantno za tvoju odluku. Takođe, možeš odmah i da potražiš informacije o tome kakve bi bile opcije za fakultet u inostranstvu.

Nisam sigurna šta te tačno interesuje na Filozofskom fakultetu, ali i tu bi bi bilo dobro da detaljnije istražiš poslove kojima bi mogla da se baviš nakon njega.

Znam da te sada čeka dosta istraživanja i prikupljanja podataka, ali tako najbolje možeš da dođeš do odluke kojom ćeš biti zadovoljna.