Pitanje savetnici

Interesuju me istorija, prava i IT sektor.

Maturant sam Gimnazije opšteg smera, gajim velike simpatije prema društvenim naukama, naročito prema istoriji. Išao sam na takmičenja iz istorije i imao sam zapaženije uspehe. Takođe sam učestvovao i u jednom kvizu iz istorije. Imam velike ambicije i želeo bih pre svega da se bavim istorijom kao naukom, ali je sve to vrlo rizično i uglavnom nedovoljno isplativo. Takođe sam razmišljao i o pravu, koje bih mogao da studiram, ali mi nije primarna zelja, a takođe svi govore kako pravnika ima previše i teško cu naći posao. Od ruke mi ide i programiranje i IT sektor, ali za sve fakultete koji se time bave treba matematike, na nekima više, na nekima manje, a ja sam propustio veliki deo gradiva u srednjoj, jer sam pomalo i lenj za matematiku,a i usredsredio sam se više na društvene nauke, ali ne mogu reći ni da sam loš matematičar, već jednostavno ne volim preterano da vežbam matematiku i jedini razlog zašto se ne odlučim za neki tehnički ili elektrotehnički fakultet jeste što nisam siguran da li ću imati dovoljno volje da ga završim. Da li ima solidno plaćenih poslova za istoričare, i šta bih mogao da radim sa eventualnim doktoratom iz istorije, i kolika je šansa da ću naći posao u pravu pošto je to skoro sve popunjeno?

966
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Bravo na postignutom uspehu iz istorije! To je sigurno zahtevalo ulaganje truda i veliko interesovanje. Vidim da imaš veoma raznolika interesovanja: hajde da ih zajedno razmotrimo.

Razumela sam da te istorija veoma interesuje i da je to nešto čime bi voleo da se baviš. Predložila bih ti da istražiš kojim sve poslovima bi mogao da se bavio nakon ovih studija, kakvi su njihovi uslovi uključujući i zaradu i kakvi su zadaci koje bi obavljao. Ovde možeš da počneš, mada bih ti preporučila da nastaviš to da istražuješ. Zašto ne porazgovaraš sa osobama koje su završile istoriju? Kroz razgovor možeš takođe saznati vredne informacije o opcijama za posao i usavršavanje. Super je što već sada razmišljam o doktorskim studijama. Osobe koje završe ove studije se obično bave naučno-istraživačkim radom u institutima ili istraživačkim organizacijama a takođe mogu i predavati na fakultetu. 

Što se tiče prava, predložila bih ti da ponoviš sličan postupak i da istražuješ koje opcije za zaposlenje bi imao nakon njih i koliko bi ti one odgovarale. Jeste tačno da svake godine diplomira veliki broj pravnika ali takođe postoji i dosta mesta kojima su oni potrebni, tako da se ne bih složila sa tobom da je sve popunjeno - postoje organizacije u kojima su oni traženi ali postoji i opcija samozapošljavanja, odnosno da započneš svoj posao.

Nasuprot ovih društvenih nauka, programiranje je zaista drugačija oblast koja podrazumeva potpuno drugačiju vrstu posla. Često se dešava i da programeri nemaju završeno formalno obrazovanje u ovoj oblasti već su ga sticali na drugi način, ali u svakom slučaju je neophodno ulaganje truda za razvoj veština u ovoj oblasti. Ovde možeš pogledati opis ovog i srodnih zanimanja, a ovde imaš dodatne korisne informacije na engleskom jeziku.