Pitanje savetnici

Želela bih da upišem višu medicinsku školu.

Zdravo, ja idem u gimnaziju i završavam ove godine. Želela bih da upišem višu medicinsku u Zemunu, smer za laboranta. E sad na njihovom sajtu ja nisam uspela da pronađem baš sve informacije koje me zanimaju. Da li ujedno mogu pored ovog smera da konkurišem za još neki? Npr. viša medicinska? I piše da se uči iz tri knjige za biologiju iz medicinske škole, ali ne znam na šta da obratim pažnju, niti mogu da nađem testove od prošlih godina. I imam veliku tremu jer ne znam da li ću moći uopšte da upišem to. Hvala puno unapred.

1001
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Super je što si odlučila šta je to što te zanima! Dobro je i što si sa informisanjem krenula od zvaničnog sajta fakulteta, a predložila bih ti još i da pozoveš ovu školu putem kontakta na sajtu i da na taj način proveriš informacije koje te zanimaju - kako u vezi sa konkurisanjem na više smerova, tako i u vezi sa tim da li su objavljeni testovi iz prethodnih godina. Ipak, predložila bih ti da se fokusiraš na to da literaturu za prijemni ispit spremiš što je temeljnije moguće - čak i ako su prethodnih godina bila zastupljena pojedina pitanja, to ne mora tako biti i ove godine. 

Prirodno je da osećaš malo tremu - ipak ovo jeste važan zadatak pred tobomi sigurno je da ni ostali učenici koji spremaju prijemni nisu u potpunosti bez treme. Pa ipak, važno je da se usmeriš na ono šta je pred tobom - da spremiš najbolje što možeš knjige za prijemni ispit. Seti se da uvek postoji više opcija za nastavak školovanja, i uvek postoje opcije šta bi mogla da uradiš čak i ako ne uspeš da upišeš željenu školu. Ono što je sada važno da uradiš jeste pre svega da učiniš ono što je do tebe - a to je da spremiš prijemni ispit dobro.