Pitanje savetnici

Dvoumim se između FONa i farmaceutskog fakulteta...

Zdravo, pohađam četvrti razred Gimnazije. Najveća dilema je šta studirati i koji fakultet odabrati. Najviše volim matematiku, uzivam vežbajući.. Mogu reći da sam još od osnovne škole znala da ću studirati nesto sto ima veze sa matematikom. Međutim, na početku školske godine želela sam da studiram farmaciju, bila sam odlučna u tome dok nisam videla koliko samo hemije ima na fakultetu i nisam sigurna da li ću to sve postići i savladati. Moj prosek u školi je uvek bio 5.00, ali moje znanje iz hemije nije na nekom zavidnom nivou, zato sam odustala od farmacije i počela još od novembra da spremam matematiku za FON. Međutim, stalno se pitam da li sam pogrešila, možda je trebalo da počnem sa spremanjem hemije, jer mi se rad u apoteci i uopšte ta misao veoma sviđa, možda i jednog dana i svoju apoteku da imam. I tako sam došla do toga da ne znam šta je pametno u ovom trenutku, da li da se maksimalno posvetim spremanju matematike za FON ili ipak da pokušam i hemiju da spremim za farmaciju i koliko je uopšte moguće spremiti hemiju za samo 3 meseca, dok su se drugi posvetili tome odavno..

1474
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Pre svega čestitam ti na odličnom uspehu koji će ti biti i od velike pomoći za upis na fakultet kada se računa i uspeh iz škole. Takođe veoma je dobro što si razvila radne navike koje ćeš moći da primeniš i unapređuješ i tokom studija i da uspešno daješ ispite. Veoma je lepo što si prepoznala koji predmet voliš i šta te zanima. Verujem da si zabrinuta, odabir fakulteta nije laka odluka i mnogi tvoji vršnjaci još nisu doneli konačnu odluku i počeli sa intenzivnim pripremama prijemnog ispita. Složila bih se sa tobom da se hemija dosta uči na studijama farmacije.

Glavno pitanje je: u kojoj oblasti bi ti volela da radiš i u kakvom radnom okruženju sebe vidiš u budućnosti? Postoje različita zanimanja nakon studija farmacije kao što su:

Farmaceut/kinja - komercijalni/a saradnik/ca u veleprodaji

Farmaceut/kinja u apoteci

Inženjer/ka farmaceutske tehnologije

Predlažem ti da pročitaš opise zanimanja i upoznaš se detaljnije sa opisima posla, prednostima i manama. Takođe predlažem ti i da još jednom dobro pogledaš studijske programe na Fakultetu organizacionih nauka i farmaceutskom fakultetu kako bi detaljnije analizirala predmete i mogla da uporediš da li su u skladu sa tvojim željama i interesovanjima.Krajnju odluku o odabiru fakulteta donosiš ti, te je veoma važno da prikupiš sve informacije vezano za studije i mogućnosti nakon oba od navedenih fakulteta. Što se tiče pripreme gradiva iz hemije za prijemni ispit važno je da proceniš da li poseduješ dovoljno vremena da se posvetiš intenzivnoj pripremi.

Razumem tvoju brigu o prethodnom znanju hemije, ali verujem da uz intenzivnu pripremu gradiva imaš mogućnosti da uspešno pripremiš prijemni ispit za farmaciju. Intenzivna priprema hemije za prijemni ispit takođe može biti odlična prilika i da bolje savladaš hemiju koju bi već od oktobra počela intenzivno da studiraš, ako se odlučiš za studije farmacije.

Želim ti puno sreće. :)