Pitanje savetnici

Da li da upišem gimnaziju ili hemijsku školu?

Zdravo.Trenutno sam 8. razred osnovne škole,i razmišljam šta bih upisao. Svih 8 godina sam vukovac, osvajao sam razna takmičenja iz mnogih predmeta. Najviše me interesuje hemija, i njom bih voleo da se bavim jednoga dana. Razmišljao sam da upišem hemijsku školu. Mnogi kažu da ta škola nije nešto posebno jaka, i da bih kao vukovac trebao da upišem gimnaziju ili medicinsku (medicina me ne zanima). Mislim da hemijska škola ima mnogo više prednosti od gimnazije. Prvo to što je lakša za upis, ne moram previše da se mučim oko prijemnog. Drugo je to da ću hemijsku školu lakše završiti od

gimnazije, verovatno ću imati bolji uspeh u njoj, samim tim imaću i više bodova na upisu za fakultet. Prednost nad gimnazijom je i to da posle završene hemijske škole mogu da se zaposlim, ako ne budem imao uslove za fakultet jednog dana, a posle gimnazije moram da završim još nešto. Takođe, gimnazija se malo bavi hemijom, mnogo više se u njoj rade matematika i fizika. Mene zanima vaše mišljenje, da li bi bilo pametno upisati hemijsku skolu? Hvala unapred, pozdrav!!

1324
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Čestitam na odličnom uspehu. :) Veoma je dobro što si prepoznao šta te interesuje.

Složila bih se da u srednjoj hemijskoj školi više izučavaš predmete iz oblasti hemije i da postoji mogućnost za rad odmah posle završetka škole, a gimnazija pruža široka opšta znanja. Obe škole imaju svoje prednosti i mane, neke od njih si već istakao. Gimnazija pruža široka znanja iz različitih oblasti, te pruža više mogućnosti pri upisu na fakultet, dok srednja stručna škola pruža više znanja iz određene oblasti u ovom slučaju hemije te ti može biti lakše pri upisu i studiranju fakulteta iz oblasti hemije, ali ti može biti teže na početku ako se odlučiš za dalje obrazovanje iz neke sasvim drugačije nauke.

Nažalost veoma teško pre upisa srednje škole i/ili fakulteta da zaključimo šta će nam biti teže ili lakše, svako ima različito iskustvo. Ono što je važno jeste da izabereš srednju školu u skladu sa svojim interesovanjima, željama i sposobnostima. Predlažem ti da se bolje upoznaš sa školama i zanimanjima na portalu Vodič za osnovce koji ti može pomoći da doneseš odluku. Takođe ti predlažem da i u našoj bazi zanimanja pregledaš zanimanja iz oblasti hemije kako bi se upoznao sa opisima zanimanja, prednostima i manama.

Želim ti puno sreće!