Pitanje savetnici

Zanima me šta je tačno neuropsihologija i kako i gde se studira. Da li je to smer na psihologiji?

Zanima me šta je tačno neuropsihologija i kako i gde se studira. Da li je to smer na psihologiji? Volela bih da saznam nešto više o tome, a ne mogu da pronađem tačno šta me zanima pa Vas molim da mi malo pojasnite. Hvala.

4017
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Neuropsihologija je jedan deo psihologije i kod nas ne postoji poseban smer na kojem bi mogla da studiraš isključivo to. Najbliža tome jeste klinička psihologija, koja je na nekim fakultetima samo na masteru, a na nekima možeš da odabereš taj smer već na osnovnim studijama. Da bi se bavila neuropsihologijom, bilo bi potrebno da završiš osnovne studije psihologije i da se sama usavršavaš i obrazuješ u tom smeru. To možeš tako što ćeš npr. tokom osnovnih studija, kada su izborni predmeti u pitanju, da biraš predmete iz ove oblasti. Oblast neuronauka je interdisciplinarna, što znači da se stručnjaci različitih profila bave izučavanjem nervnog sistema i nastoje da prošire naše znanje u ovoj oblasti. 

Postoji i studentsko udruženje koje se bavi neuronaukama, a više o njihovim aktivnostima možeš pogledati na adresi http://neuronauke.com.// Kada budeš bila student, moći ćeš i da se učlaniš.

Takođe, postoji i Društvo za neuronauke Srbije.

Ne bi bilo loše da se obratiš ovoj studentskoj organizaciji na stranici https://neuronauke.org/kontakt-2/  ili da odeš na neki njihov događaj i upoznaš se sa ljudima koji se time bave, i na taj način dobiješ sve informacije koje te zanimaju.